Krem marchewkowy |
|
Ilość porcji: - | |
Składniki: - 1 kg marchewki (może być więcej, może być mniej, w zależności jak gęsty krem lubimy) - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - kawałek imbiru - sól pieprz - bulion/najlepiej rosół - 15 dag sera żółtego - papryka ostra chilli |
|
Przygotowanie: Cebulę, czosnek, kawałek imbiru pokroić bardzo drobno (ja wrzucam je do blendera i miksuję na małe kawałki). Wziąć duży garnek, na jego dno wlać trochę oliwy z oliwek. Na oliwę wsypać pokrojoną cebulę, czosnek, kawałek imbiru i podsmażać. Pokroić marchew na kawałki, aby szybciej się ugotowała (ja marchewkę też wrzucam do blendera i miksuję na kawałki). Do garnka wlać rosół (ja biorę garnek na około 3l). Wrzucić marchew i gotować. Kiedy marchewka będzie miękka, wyłączyć z gazu. Poczekać aż trochę przestygnie. Wrzucić ser żółty i zmiksować blenderem na krem. Doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką. Na bazie tego przepisu można też zrobić zupę szpinakową, brokułową, krem z ziemniaków, pieczarek. |
|
Dodane przez: niesta |