-2 kostki bulionu z kury -1/2 kg brokułów -2 średnie ziemniaki -5 łyżek śmietany -2 łyżki płatków migdałowych -4 łyżki tartego ementalera -1 pęczek szczypiorku
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Krem z brokułów
Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Drobno siekamy szczypiorek. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, dorzucamy ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy. Dodajemy sól, pieprz, migdały i ser. Mieszamy. Przelewamy do wazy, posypujemy szczypiorkiem.