W tym roku lato w Polsce bywa kapryśne, jednak ufając prognozom czeka nas jeszcze wiele upalnych dni. Wraz ze wzrostem temperatury, spada ochota na spożywanie ciężkich oraz mięsnych dań. Nie oznacza to jednak, że nasze codzienne menu musi być nudne i pozbawione wyrazistych smaków. Przy wykorzystaniu sezonowych warzyw i owoców, w zaciszu własnej kuchni możemy przygotować pyszne posiłki. Polecamy trzy lekkie, idealne na lato przepisy przygotowane przez kulinarną twórczynię internetową Izabelę Kapis (działającą na Instagramie jako @czarna.wisienka)
2022-07-22 00:00
Udostępnij
LEKKIE DANIA, IDEALNE NA LATO

Lato to okres, w którym tłuste, mięsne i czasochłonne dania odsuwamy na dalszy plan. Na naszych stołach dominują orzeźwiające potrawy bogate w warzywa – szczególnie te rodzime. W tym czasie warto wzbogacić swoje menu m.in. o pomidory, ogórki, paprykę, cukinię czy sałatę. Aromatu potrawom dodadzą koperek, mięta i bazylia. Te produkty nie tylko mogą stanowić bazę wielu smacznych dań, ale również dostarczą witamin, niezbędnych naszemu organizmowi przez cały rok. Warto więc wykorzystać je i przyrządzić wyśmienite śniadania, obiady i kolacje, na miarę szefa kuchni.

Zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy zadbać o wszystkie szczegóły  – od zakupu świeżych produktów, po proces ich przygotowania. Przy przyrządzaniu dań, takich jak gazpacho, makaron z pieczonymi warzywami czy zielona shakshuka, istotną rolę odgrywają akcesoria kuchenne. Ostre noże pozwolą na szybkie i precyzyjne pokrojenie warzyw. Do soczystych pomidorów przyda się małe ostrze z ząbkowaną krawędzią, które świetnie poradzi sobie też z ogórkiem czy papryką. Przy ziołach pomocny będzie nieduży nóż z gładką krawędzią. Natomiast do większych warzyw, jak np. cukinia, warto użyć noża Santoku lub noża do porcjowania z dłuższym ostrzem.

Poniżej przedstawiamy trzy przepisy przygotowane przez Izabelę Kapis we współpracy z marką Victorinox. Dzięki nim przypomnisz sobie, za co uwielbiasz warzywa.

Gazpacho
Składniki:
1 kg pomidorów
2 ogórki gruntowe
1/2 papryki czerwonej lub pomarańczowej
1 bułka pszenna
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1/2 limonki
2 łyżki oliwy
garść świeżych ziół (mięta, bazylia, pietruszka)

Przygotowanie: Pomidory kroimy na krzyż, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę i kroimy je na ćwiartki. Ogórki, czosnek i szalotkę obieramy, kroimy na 4 części. Paprykę i papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy oliwę oraz środek bułki (bez skórki). Całość blendujemy i ewentualnie, gdy zupa jest za gęsta dolewamy zimną wodę do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Gotową zupę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy ze świeżymi, posiekanymi ziołami.

Makaron z pieczonymi warzywami
Składniki:
250 g makaronu (rekomendowany pappardelle)
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa lub zielona
1 cukinia
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy
garść świeżych ziół według uznania
70 g sera feta
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zalewamy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy przez 40 min. w 220 stopniach. Makaron mieszamy z upieczonymi warzywami. Posypujemy serem feta oraz świeżymi ziołami.

Zielona shakshuka
Składniki:
2 jajka
100 g szpinaku
50 g groszku konserwowego
1 mała cebula lub biała część pora
1 mała cukinia
1 pęczek dowolnych ziół (koperek, mięta, bazylia)
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Posiekany wcześniej szpinak wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez 1 min. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki cebulę lub białą część pora, pokrojoną w plastry cukinię oraz posiekane zioła. Całość podsmażamy przez ok. 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa lekko odsuwamy na boki, pozostawiając dwie dziury na środku, w które wbijamy 2 jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką. Całość podgrzewamy aż białka jaj się zetną. Na końcu do Shakshuki dorzucamy groszek.
Smacznego!