Maca to roślina pochodząca z Peru, rosnąca w Andach na wysokościach powyżej 4 tys. metrów. Ma długą historię zastosowań kulinarnych i zdrowotnych. Główną jadalną częścią rośliny jest korzeń, który rośnie pod ziemią. Jest on na ogół suszony i spożywany w postaci proszku, właśnie w takiej postaci oferuje go Purella Superfood.
Dlaczego należy włączyć macę do swojej diety?
Maca jest bogata w wapń, magnez, fosfor, potas, siarkę, sód i żelazo. Zawiera w sobie również przeciwutleniacze i witaminy B1, B2, B12 (służą dobremu funkcjonowaniu układu nerowego, energii i wytrzymałości), C i E. W czym pomaga maca?
- Zwiększa enrgię i wytrzymałość u sportowców: Wysoka zawartość witaminy B sprawia, że ten superfood jest dedykowany szczególnie sportowcom lub dla tym, którzy szukają naturalnego wzmocnienia przed treningiem. Pomaga również w przyroście masy mięsniowej, zwiększeniu siły i energii oraz poprawie wydajności ćwiczeń.
- Podnosi libido u mężczyzn i kobiet: Badania prowadzone nad tą rośliną wykazały, że jedną z jej głównych zalet jest wływ na zwiększenie libido. Już od czasów starożytności uważana była za naturalny afrodyzjak.
- Wzmacnia organizm: Polecana jest osobom starszym, rekonwalescentom, osobom pracującym w stresie i mającym stany depresyjne. Poprawia ukrwienie mózgu zwiększając procesy myślowe. Podnosi siły witalne organizmu i wzmacnia jego odporność. Zwiększa pojemność tlenową krwi, przydatna jest szczególnie himalaistom.
- Pomaga na sprawy kobiece: Łagodzi stany przedmiesiączkowe oraz znosi dolegliwości w okresie menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy apatia. Przeciwdziała również osteoporozie w okresie klimakterium. Reguluje poziom hormonów płciowych.
- Chronni skórę: Spożywanie maci poprawia kondycję skóry oraz chroni przed szkodliwym promieniowanie UV. Przyjmuje się, że działa jak krem z filtrem o numerze 30. Przyspiesza gojenie się ran.
- Kuracja macą zalecana jest szczególnie osobom osłabionym oraz narzekającym na przewlekłe zmęczenie. Poprawia jakość snu, a co ważne wspiera regenerację organizmu. Zawiera dużo białka i aż 7 niezbędnych aminokwasów, jak żelazo (profilaktyka i wspieranie leczenia niedokrwistości), miedź, wapń dla zdrowia kości, potas dla układu krążenia oraz witaminy z grupy B dla układu nerwowego – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk, ekspert Purella Superfoods.
Maca w naszej kuchni
W europejskiej kuchni, macę najczęściej używa się w postaci sproszkowanej jako do koktajli, płatków owsianych i słodkich przysmaków. Purella Superfood poleca ją również do expresso z melkiem w towarzystwie dodatków, takich jak miód i cynamon, co stworzy turbo energetyczną macę mochę.
Macę zaleca się ją dawkować ilości 1 – 2 łyżeczki dziennie.