Maca, czyli bomba witalna. Dlaczego warto ją jeść?

Jak w naturalny sposób dodać sobie energii, wytrzymałości i zwiększyć libido? Jak poprawić swoją wydajność sportową? Jak chronić skórę przed promieniami UV, kiedy przed nami długie, słoneczne dni? Wystarczy dodać do swojej diety macę, która należy do grupy superfoodów dostarczających naszemu organizmowi najwięcej witalności
2019-07-08 00:00
Udostępnij
Maca, czyli bomba witalna. Dlaczego warto ją jeść?

Maca to roślina pochodząca z Peru, rosnąca w Andach na wysokościach powyżej 4 tys. metrów. Ma długą historię zastosowań kulinarnych i zdrowotnych. Główną jadalną częścią rośliny jest korzeń, który rośnie pod ziemią. Jest on na ogół suszony i spożywany w postaci proszku, właśnie w takiej postaci oferuje go Purella Superfood.

Dlaczego należy włączyć macę do swojej diety?

Maca jest bogata w wapń, magnez, fosfor, potas, siarkę, sód i żelazo. Zawiera w sobie również przeciwutleniacze i witaminy B1, B2, B12 (służą dobremu funkcjonowaniu układu nerowego, energii i wytrzymałości), C i E. W czym pomaga maca?

  • Zwiększa enrgię i wytrzymałość u sportowców: Wysoka zawartość witaminy B sprawia, że ten superfood jest dedykowany szczególnie sportowcom lub dla tym, którzy szukają naturalnego wzmocnienia przed treningiem. Pomaga również w przyroście masy mięsniowej, zwiększeniu siły i energii oraz poprawie wydajności ćwiczeń.
  • Podnosi libido u mężczyzn i kobiet: Badania prowadzone nad tą rośliną wykazały, że jedną z jej głównych zalet jest wływ na zwiększenie libido. Już od czasów starożytności uważana była za naturalny afrodyzjak.
  • Wzmacnia organizm: Polecana jest osobom starszym, rekonwalescentom, osobom pracującym w stresie i mającym stany depresyjne. Poprawia ukrwienie mózgu zwiększając procesy myślowe. Podnosi siły witalne organizmu i wzmacnia jego odporność. Zwiększa pojemność tlenową krwi, przydatna jest szczególnie  himalaistom.
  • Pomaga na sprawy kobiece: Łagodzi stany przedmiesiączkowe oraz znosi dolegliwości w okresie menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy apatia. Przeciwdziała również osteoporozie w okresie klimakterium. Reguluje poziom hormonów płciowych.
  • Chronni skórę: Spożywanie maci poprawia kondycję skóry oraz chroni przed szkodliwym promieniowanie UV. Przyjmuje się, że działa jak krem z filtrem o numerze 30. Przyspiesza gojenie się ran.
  • Kuracja macą zalecana jest szczególnie osobom osłabionym oraz narzekającym na przewlekłe zmęczenie. Poprawia jakość snu, a co ważne wspiera regenerację organizmu. Zawiera dużo białka i aż 7 niezbędnych aminokwasów, jak żelazo (profilaktyka i wspieranie leczenia niedokrwistości), miedź, wapń dla zdrowia kości, potas dla układu krążenia oraz witaminy  z grupy B dla układu nerwowego – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk, ekspert Purella Superfoods.

Maca w naszej kuchni

W europejskiej kuchni, macę najczęściej używa się w postaci sproszkowanej jako do koktajli, płatków owsianych i słodkich przysmaków. Purella Superfood poleca ją również do expresso z melkiem w towarzystwie dodatków, takich jak miód i cynamon, co stworzy turbo energetyczną macę mochę.

Macę zaleca się ją dawkować ilości 1 – 2 łyżeczki dziennie.