Nadmiar wysokokalorycznych pokarmów, których nie jesteśmy w stanie spalić to prosta droga do nadwagi i otyłości, a także nadmiernego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dieta pozbawiona substancji małoreszkowych – zwłaszcza włóknika roślinnego (zwanego też błonnikiem) - zaburza mikroflorę jelit wspomagającą trawienie i wchłanianie, powoduje zaparcia i choroby jelit. Błędy żywieniowe obniżają odporność, sprzyjają pojawieniu się niestrawności i chorobom jelit. Pojawia się więc pytanie – jak zaradzić plagom współczesnej wysokoprzetworzonej diety. Coraz częściej dietetycy i lekarze wypowiadają magiczne słowa – dodając do posiłków inulinę.
I właśnie makaron Adama zawiera inulinę, świeże jajka i proteiny grochowe, czyli jednym słowem jest produktem niskowęglowodanowym.
Inulina jest naturalnym węglowodanem, którego nie trawią ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy, połączonej z łańcuchem (od kilku do kilkudziesięciu) cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii. Indeks glikemiczny inuliny wynosi 14, a kaloryczność 1,6 kcal/g, co oznacza, że bez problemu mogą spożywać ją osoby chore na cukrzycę, a także odchudzające się.
KUP JUŻ DZIŚ MAKARON ADAMA W SKLEPIE FIT.PL
Inulina jest prebiotykiem, co oznacza, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych.
Najważniejsze funkcje bakterii jelitowych:
- chronią nasze jelito przed infekcjami spowodowanymi przez bakterie gnilne,
- produkują naturalne antybiotyki - działające też na grzyby i wirusy,
- wpływają korzystnie na system immunologiczny jelita,
- chronią przed rakiem lub zapaleniem jelita grubego,
- zwiększają wchłanianie takich kluczowych mikroelementów jak wapń, magnez, cynk czy żelazo, co oznacza zwiększoną ochronę przed osteoporozą.
[-------]
Inulina, która jest głównym składnikiem makaronu Adama, powoduje, że produkt ten doskonale nadaje się do komponowania smacznych i zdrowych potraw o niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartość białka. Dzięki temu uczucie sytości po posiłku trwa przez dłuższy czas. Niska zawartość węglowodanów oraz dodatek inuliny powoduje, że Makaron Adama jest bardzo przydatny w dietach odchudzających dla diabetyków, ale również jako doskonałe uzupełnienie diety, np. kulturystów. Opakowanie 250 g wystarcza na pięć solidnych porcji.
Możemy przyrządzić makaron na wiele sposobów: jako spaghetti, zapiekanki, dodając różne sosy, smażąc, zapiekając itd. Makaron idealnie nadaje się do zup – pomidorowej czy warzywnej.
Prezentujemy dwa wybrane przepisy z wykorzystaniem Makaronu Adama
Makaron z łososiem
Składniki:
1. Makaron Adama
2. 40 dkg wędzonego łososia
3. Pęczek świeżego koperku;
4. Jogurt naturalny
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy (wrzucamy wybraną ilość makaronu do osolonej wody i gotujemy ok. 15 minut). Na patelni podsmażamy łososia, którego wcześniej kroimy w kostkę. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Do podsmażonego łososia dodajemy jogurt i dokładnie mieszając, czekamy aż się zagotuje. Makaron odcedzamy, hartujemy i z powrotem wrzucamy do garnka. Do makaronu wlewamy zawartość całej patelni i mieszamy. Na koniec dodajemy koperek i wykładamy na talerze.
MAKARON ADAMA DOSTĘPNY JEDYNIE W SKLEPIE FIT.Pl
Makaron ze szpinakiem
Składniki:
1. Makaron Adama
2. Opakowanie mrożonego szpinaku
3. Cebula
4. Czosnek
5. Oliwa z oliwek
6. Sól, pieprz
7. Niebieski ser pleśniowy
Sposób przygotowania: Gotujemy makaron (wrzucamy wybraną ilość makaronu do osolonej wody i gotujemy ok. 15 minut). Rozbijamy mrożony szpinak, a następnie całą zawartość torebki wrzucamy na patelnię, na której wcześniej podsmażamy cebulkę i czosnek. Gdy szpinak zmięknie, przyprawiamy go solą i pieprzem, a na końcu dodajemy niebieski ser pleśniowy. Makaron wykładamy na talerze, a na niego kładziemy przygotowany sos szpinakowy.
www.dieta.fit.pl