Jak wybrać najlepszy burger bar?
Podczas wyboru miejsca należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych rzeczy. Przede wszystkim trzeba wybrać lokal, w którym mamy gwarancję otrzymania zawsze świeżych składników i mięsa najwyższej jakości. Zacznijmy od bułki – powinna być miękka i zbita i nierzadko zdarza się, że burgerownie wypiekają je samodzielnie, albo zamawiają w piekarniach, a wszystko to dla uzyskania najlepszego smaku. Przed podaniem, taka bułka powinna zostać położona na grillu, bo właśnie dzięki temu uzyska doskonałą chrupkość.
Sztuka jedzenia hamburgera
Nie każdy wie, jak zabrać się za konsumowanie burgera, a to prawdziwa sztuka i ważna umiejętność. W najlepszych burgerach, takich jak burger drwala McDonald’s wprost roi się od wszelakich składników. Najczęściej w burgerach możemy znaleźć wołowinę, ogórki, pomidory, cebulę, sałatę oraz oczywiście sos. Ta obfitość powoduje, że z kanapki często nam wszystko wylatuje. Co można na to poradzić? Tradycyjnie chwytamy burgera tak, by kciuki znalazły spod spodem kanapki. Niestety nie jest to metoda prawidłowa i skuteczna. Najlepszy sposób znany z dalekiej Japonii to taki chwyt, w ramach którego pod bułką znajdują się kciuk oraz palec serdeczny. To one podtrzymują kanapkę. Reszta palców dociska górną część bułki. W ten właśnie sposób utrzymujemy wszystkie składniki w wyjściowej pozycji i sprawiamy, że samo jedzenie jest bardziej estetyczne i komfortowe.
Burgery slow food
Lokale slow food, w których możemy znaleźć burgery, bardzo starannie wybierają swoich dostawców i zaopatrują się najczęściej u lokalnych rolników. Co jest bazą takiego myślenia o burgerach? To oczywiście najlepszej jakości składniki, począwszy od mięsa, przez sałatę, pomidory, a skończywszy na samym ketchupie. Takie miejscówki szanują tradycję i nie nastawiają się na szybki zarobek kosztem jakości, ale hołdują jednak prostym połączeniom smakowym. Tu liczą się lokalne składniki, a nie wymyślne zagraniczne mięso, za które trzeba słono zapłacić. Hamburger to przecież nieskomplikowane danie, które często przez przekombinowanie traci swój prawdziwy, pierwotny charakter prostego posiłku dla każdego.
Nieprzemijająca moda
Co stanowi o fenomenie burgerów w Polsce? Mnogość wariantów. Oprócz standardowych kanapek z ogórkiem i pomidorem spotkamy się również z propozycjami dla bardziej wyrafinowanego podniebienia. Mowa tu o kompozycjach na bazie awokado, rukoli, chorizo, czy też czerwonej cebuli. Coraz to nowe połączenia sprawiają, że moda nie przemija, bo tak naprawdę nie ma chwili przestoju i miejsca na nudę.