Pyszne, pachnące wanilią bezglutenowe brownie z bakaliami na expressowo

Szybki przepis na pyszne ciasto przyda się każdemu. To bezglutenowe brownie gotowe jest niemalże w pół godziny, a do tego nie wymaga skomplikowanych składników i sprzętu. Szybko się piecze i wychodzi naprawdę pyszne, pachnące, wilgotne i mięciutkie – takie jak powinno być brownie. Można je swobodnie modyfikować wzbogacając np. siekanymi bakaliami, skórką pomarańczową czy czekoladową polewą, jednak bez dodatków także smakuje wspaniale
2024-01-10 10:09
Udostępnij
Pyszne, pachnące wanilią bezglutenowe brownie z bakaliami na expressowo

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 3 łyżki kakao
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
  • 2 jajka
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromatu
  • Dowolnie ulubione bakalie

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao i proszek do pieczenia) wymieszać w misce. Dodać jaja i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę smarując ją dokładnie tłuszczem i przelać do niej gotową masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika i piec ok 20 – 25 minut.

Porada: ciasto można wzbogacić siekanymi bakaliami mieszając je z ciastem przed pieczeniem, lub po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przystroić z wierzchu bakaliami i polewą czekoladową