SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego
- 3 łyżki kakao
- ½ kostki masła
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 szklanka bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
- 2 jajka
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromatu
- Dowolnie ulubione bakalie
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao i proszek do pieczenia) wymieszać w misce. Dodać jaja i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę smarując ją dokładnie tłuszczem i przelać do niej gotową masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika i piec ok 20 – 25 minut.
Porada: ciasto można wzbogacić siekanymi bakaliami mieszając je z ciastem przed pieczeniem, lub po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przystroić z wierzchu bakaliami i polewą czekoladową