Rytm przyrody nieustannie przynosi zmiany, które wpływają na nasze codzienne posiłki i to, co serwujemy na stołach. Wraz z nadejściem ciepłych miesięcy, stoiska na targowiskach i bazarkach wręcz uginają się od młodej botwinki, szparagów, szczypiorku czy rabarbaru. To czas, kiedy lokalni producenci oferują nam najświeższe i najsmaczniejsze sezonowe warzywa. Z łatwością włączysz je do swojego jadłospisu, tworząc z nich wspaniałą bazę dla aromatycznych i pełnych zdrowia potraw.
– Kuchnia sezonowa to sztuka czerpania z dobrodziejstw natury, wykorzystywania świeżych, lokalnych składników i tworzenia potraw oddających charakter danej pory roku. To nie tylko możliwość odkrywania nowych smaków, ale także szacunek dla natury i lokalnych producentów. Polska kuchnia od wieków korzysta z bogactwa przyrody, a teraz, co bardzo mnie cieszy, odkrywa na nowo nieco zapomniane smaki kuchni staropolskiej, jak np. topinambur, trybula czy brukiew – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Składniki:
· 1 kg szparagów,
· 100 g białej cebuli,
· 100 g korzenia pietruszki,
· 300 ml śmietany 36%,
· łyżeczka oliwy truflowej,
· oliwa z oliwek,
· do smaku: sól, cukier,
· do dekoracji: listki trybuli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, a jeśli to konieczne, obierz i pokrój w większą kostkę. Przełóż je do garnka i podsmaż na oliwie z oliwek. Gdy warzywa nabiorą złocistego koloru, zalej je wodą i gotuj przez ok. 45 minut do miękkości. Na sam koniec, dodaj śmietankę i kontynuuj gotowanie przez następne 5 minut. Dopraw do smaku i zblenduj całość na gładką, jednolitą masę. Zupę-krem serwuj z kilkoma kroplami oliwy truflowej i listkami świeżej trybuli.
Składniki:
· pęczek zielonych szparagów (obranych i ugotowanych),
· pęczek białych szparagów (obranych i ugotowanych),
· jajko (najlepiej z rolnictwa ekologicznego),
· 50 ml oliwy truflowej,
· masło,
· łyżka octu winnego,
· szczypiorek,
· cukier, sól i pieprz.
Sos holenderski (250 ml):
· 4 żółtka,
· 200 g masła,
· 3 łyżki wody,
· łyżka soku z cytryny,
· sól, biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz szparagi (białe na całej długości i ok. ⅔ w przypadku zielonych), a następnie sparz je we wrzątku z dodatkiem masła, octu winnego, odrobiny cukru i soli. Jajko ugotuj na twardo. W międzyczasie przygotuj sos holenderski. W rondelku roztop masło – doprowadź do zagotowania, po czym natychmiast ściągnij z palnika. Za pomocą łyżki cedzakowej, zdejmij biały nalot z roztopionego masła.
Żółtka, wodę i sok z cytryny ubij na parze. Żeby to zrobić, umieść miskę z tymi składnikami w większym garnku z gotującą się wodą. Należy pamiętać, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszej miski. Składniki ubijaj rózgą kuchenną, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zdejmij miskę z sosem i – już nie podgrzewając – powoli dodawaj roztopione masło, łyżeczka po łyżeczce, wciąż mieszając. Im wolniej będziesz wlewać masło, tym lepsza będzie konsystencja – gęsta i kremowa. Sos holenderski dopraw szczyptą soli i pieprzu. Ugotowane szparagi podawaj z sosem holenderskim i startym jajkiem. Całość skrop oliwą truflową i posyp szczypiorkiem.
Składniki:
· 600 g ugotowanych ziemniaków,
· 1 ¼ szklanki mąki pszennej,
· 600 g rabarbaru,
· 1 jajko,
· 1 łyżka masła,
· szczypta soli.
Do podania:
· śmietana 18%,
· cukier,
· mięta (listki).
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę lub przetrzyj przez sito. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj łyżkę masła i poczekaj, aż całkowicie ostygną. Przestudzone ziemniaki wyłóż na blat (lub stolnicę), wsyp mąkę na środek, dodaj jajko i zacznij szybko zagniatać składniki. Ciasto na knedle powinno być jednolite i lekko klejące.
Rabarbar obierz i gotuj z odrobiną wody oraz cukru. Część rabarbaru wyciągnij, gdy będzie lekko sparzona. Pozostałą część gotuj do miękkości, a następnie zblenduj. Gotowe ciasto podziel na porcje (o wadze ok. 30 g), rozwałkuj na okrągłe placki i nadziej sparzonym rabarbarem. Porządnie zlep brzegi i uformuj w dłoniach kulki. Knedle gotuj w osolonej wodzie. Po ich wypłynięciu odczekaj jeszcze 3 minuty i dopiero wtedy wyłów kluski za pomocą łyżki cedzakowej. Knedle doskonale smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem, musu rabarbarowego i listków świeżej mięty.
Sezonowe warzywa, owoce i zioła powinny na stałe zagościć w naszych kuchniach. Warto czerpać z bogactwa natury, eksperymentować z różnorodnymi smakami i odkrywać nowe możliwości, jakie dają nam kolejne pory roku.
FIT.PL
Redakcja Współpraca
Reklama
Redakcja Współpraca
Dla prasy Partnerzy
Prywatność
Polityka prywatności
Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl
Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.
Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).
W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.
Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.
Przetwarzamy te dane w celach, aby:
Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.
Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.
Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.
Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.