Piernik Staropolski
Piernik staropolski odznacza się dużą ilością przyprawy korzennej. Ta z kolei jest bogactwem przypraw o działaniu bardzo silnie antyzapalnym, jak imbir, cynamon, kardamon! Taka przyprawa jest rewelacyjnym dodatkiem w diecie każdego z nas, a w szczególności dobrze sprawdzi się u kobiet, chorujących na PCOS, problemy z tarczycą czy endometriozę. Warto wybrać taką, która w składzie nie zawiera cukru i mąki. Pomocna może być aplikacja polecanych produktów spożywczych, dostępna na platformie MajAcademy.
- 500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
- 1,5 szkl. cukru
- 200 g masła
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sosy oczyszczonej
- 125 ml mleka
- Pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (łącznie 80 g)
Przygotowanie
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką. Piec na 5-7 dni przed świętami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę. Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce. Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.
Sałatka śledziowa
Śledzie są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega3, których zdecydowanie brakuje w Naszej diecie. Dlatego, ryby powinny być obowiązkowym elementem diety każdego z Nas, ale w szczególności sprawdzą się w przypadku zdiagnozowanych chorób autoimmunologicznych oraz PCOS. Więcej na temat kwasów tłuszczowych i dobroczynnego wpływu na zdrowie diety antyzapalnej przeczytaj w jednym z poradników, dostępnych w moim sklepie MajDiet. Porcja tłustej ryby 2-3 razy w tygodniu, to jeden z ważniejszych elementów zdrowego odżywiania.
Przepis na sałatkę śledziową
- 5 śledzi Ala Matjas
- 150g majonezu
- 40g cebula
- 120g ogórki konserwowe
- 50g Orzechy włoskie
- 120g Ziemniaki
- 120g Buraki
- 3 Jajka gotowane
Przygotowanie
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe, to zawsze świetny wybór na deser dla osób na diecie lekkostrawnej! Nie zawiera nabiału, czekolady czy ciężkostrawnych owoców, więc świetnie sprawdzi się u osób, które chorują na przewlekłe zapalenie żołądka, a jednocześnie - nie chcą zrezygnować ze słodkich przekąsek. Zdecydowanie więcej na temat prawidłowej diety lekkostrawnej przeczytaj w materiałach, dostępnych na platformie MajAcademy. Dla jeszcze łatwiejszego trawienia - warto takie ciasto zjeść bez polewy z serka.
Przepis na ciasto marchewkowe
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Polewa - 200 g serka kremowego śmietankowego
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
Przygotowanie
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.
Polewa
Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.
Można udekorować orzechami.
Barszcz czerwony
Barszcz jest idealnym posiłkiem dla osób z niedoborem żelaza i ferrytyny - buraki są świetnym jego źródłem! Dodatkowo, witamina C zawarta w jabłkach poprawia wchłanianie żelaza, przez co efekt jest jeszcze lepszy. Dla maksymalnego podniesienia parametrów żelaza i ferrytyny polecam wprowadzić gotowy jadłospis, dostosowany pod anemię, dostępny na platformie MajAcademy. Barszczyk świetnie się wkomponuje w te zalecenia.
Przepis na barszcz czerwony
Porcji: 5
Składniki:
- 8 buraków
- 2szt jabłek antonówek
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka cukru
- majeranek
- sól
Przygotowanie
Buraki obierz, jeśli są duże przekrój na ćwiartki lub połówki i przełóż do garnka. Ważne, aby wszystkie były podobnej wielkości. Wlej wodę, tak aby buraki były w niej zanurzone.
Do garnka włóż całe cebule, lekko rozgnieciony czosnek razem z łupinką, obrane marchewki, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu.
Kiedy woda się zagotuje, wlej ocet. Gotuj na małym ogniu, aż buraki będą miękkie.
Dodaj jabłka- dodadzą aromatu.
Ugotowany barszcz przecedź przez drobne sitko i przelej do drugiego garnka.
Dopraw majerankiem roztartym w dłoniach, solą i cukrem, dokładnie wymieszaj.
Garnek odstaw, aby barszcz przeszedł aromatem przypraw i smakiem jabłek.
Autor przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl