Składniki:
100 g dzikiego ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu,firmy Kupiec; łyżka czerwonej pasty curry; ząbek czosnku, starty niewielki kawałek imbiru, starty; 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego; puszka mleka kokosowego; 200 g krewetek; 400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej; 1,5 l bulionu; garść posiekanej świeżej kolendry
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat, wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut. Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.
Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami
Tajska kuchnia powoli przestaje być dla nas egoztyczna. Co raz więcej osób próbuje tajskie potrawy robić w domu. I świetnie, bo dziś mamy dla was przepyszną tajską zupę kokosową. Jest banalnie prosta do przygotowania.