Przeważnie, gdy mamy ochotę zjeść jakąś orientalną potrawę, wybieramy się do pobliskiej restauracji lub po prostu zamawiamy jedzenie na dowóz. Często wszystkie te azjatyckie dania wydają się nam po prostu niezwykle trudne do odtworzenia. W końcu mają w sobie tyle różnorodnych smaków. W związku z tym rzadko kiedy podejmujemy się samodzielnego przygotowania czegoś pysznego w azjatyckim stylu. Okazuje się jednak, że to wcale nie musi być takie trudne. Wręcz przeciwnie, kuchnia azjatycka charakteryzuje się prostotą i szybkością przygotowania potraw. Dlatego też, jeśli nie wyobrażamy sobie tygodnia bez choć jednego dania orientalnego, koniecznie wyposażmy swą kuchnię tak, abyśmy mogli ugotować je samodzielnie. Jak przygotować zdrowy posiłek?
Jak przygotować azjatyckie dania w swojej kuchni?
Kuchnia azjatycka jest bez wątpienia jedną z najbardziej różnorodnych kuchni świata. Jednak słynie przede wszystkim z kilku flagowych potraw. Przede wszystkim z tych łączących w sobie warzywa, mięso i makaron lub ryż, takich jak na przykład pad thai. Są to dania bardzo proste w wykonaniu. Jednak tylko wtedy, gdy mamy pod ręką odpowiednie wyposażenie. Składniki to jedno. Dzięki licznym przepisom bez problemu uzupełnimy zapasy w potrzebne produkty spożywcze. Z tym że istotą kuchni orientalnej są nie tylko składniki, ale i sposób ich obróbki. Z tego też powodu orientalne gotowanie byłoby niemożliwe bez kilku odpowiednich akcesoriów.
Jak przygotować zdrowy posiłek w orientalnym stylu? Przede wszystkim podstawą naszego wyposażenia powinny być dobre noże kuchenne. Pozwolą nam one pokroić wszystkie składniki w sposób bardzo precyzyjny. Druga strawa to odpowiednie naczynie. Większość znanych dań azjatyckich przygotujemy w patelni wok. Jej charakterystyczny kształt pozwala na łatwe i bardzo szybkie przyrządzenie dań jednogarnkowych, zup, a także na smażenie w głębokim tłuszczu. Te dwie rzecz sprawią, że będziemy mogli eksperymentować z orientalnymi smakami.
Patelnia wok — do czego się przyda i jaką wybrać?
Wok to chyba najpopularniejsze naczynie kuchni azjatyckiej. Jest to rodzaj patelni o bardzo głębokim dnie. Na pierwszy rzut oka może wyglądać trochę jak połączenie patelni z garnkiem. Zresztą nie bez powodu. Wok jest bowiem wyjątkowo funkcjonalny. Można w nim swobodnie przygotowywać dania z makaronem i ryżem, czy różnego rodzaju zupy, a także gotować i smażyć. Tym samym wok zastępuje nam przynajmniej kilka innych naczyń, co jest ogromnym atutem.
Tradycyjny wok to naczynie wykonane ze stali węglowej. Obecnie jednak znacznie częściej stosuje się patelnie z powłoką nieprzywierającą. Są one bowiem znacznie łatwiejsze w utrzymaniu. Można je swobodnie czyścić, a co najważniejsze, potrawy się w nich nie przypalają. Dzięki temu gotowanie staje się jeszcze prostsze. Nowoczesne patelnie wok, podobnie jak te tradycyjne, bardzo szybko się nagrzewają. W przypadku przyrządzania potraw azjatyckich jest to bardzo ważne. Między innymi dlatego właśnie tak trudno uzyskać podobny efekt smażenia, gdy używamy zwykłego naczynia.
Precyzyjne krojenie — czyli jakie noże kuchenne wybrać?
W Azji bardzo dużą uwagę przy gotowaniu przykłada się do noży. Wybór odpowiednich jest kluczowy. Dobre noże kuchenne umożliwiają przede wszystkim niezwykle precyzyjne krojenie. A akurat w tym przypadku jest to szczególnie ważne. Wszelkie warzywa w potrawach orientalnych kroi się przeważnie w dość drobne słupki. Jeśli chcemy więc zrobić to szybko i bez ryzyka skaleczenia, ostre noże kuchenne będą naszymi sprzymierzeńcami.
W kuchni azjatyckiej do krojenia najchętniej wykorzystuje się tasak. Jest to tak zwany Cai dao. Taki rodzaj noża jest bardzo praktyczny. Jednak do jego sprawnego użytkowania potrzebne jest spore doświadczenie. Dlatego też znacznie lepiej będzie postawić na tradycyjne noże kuchenne. Jeśli nie mamy w kuchni dobrych ostrzy, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup całego zestawu. Zwróćmy uwagę, by koniecznie znalazł się w nim tradycyjny nóż szefa kuchni, a także mniejszy, który przyda się do zadań wymagających od nas precyzji.
Gdzie kupić naczynia i akcesoria do kuchni?
Wiemy już jak przygotować zdrowy posiłek orientalny. Wiemy też, co nam w tym celu jest potrzebne. Tajemnicą jednak wciąż pozostaje to, gdzie właściwie możemy kupić dobrej klasy noże kuchenne, czy patelnię wok — czyli nasze niezbędniki. Jeśli chodzi o wyposażenie kuchenne, zawsze warto stawiać przede wszystkim na jakość. Dlatego też warto zajrzeć do sklepu La Bonita. Znajdziemy tam duży wybór wśród naczyń i akcesoriów, które przydadzą się nam przy naszych kuchennych podbojach. Co więcej, w asortymencie dostępne są patelnie wok o różnych parametrach. Dzięki temu bez problemu wybierzemy taką, która idealnie spełni wszystkie nasze potrzeby.
undefined