Doświadczone kucharki wiedzą, że umiejętność robienia zakupów jest jedną z podstawnych tajemnic przyrządzania smacznych i zdrowych posiłków.
Często robimy zakupy bezmyślnie. Decydujemy się na konkretne produkty spożywcze w trakcie oglądania zawartości półek sklepowych. Zamiast kupować to, co najpotrzebniejsze, wrzucamy do koszyka wszystko, co przyciąga nasz wzrok. Potem okazuje się, że część z tych rzeczy jest nam kompletnie niepotrzebna, a połowa z 10 kg jabłek, kupionych w promocji zanim zostaje zjedzona nie nadaje się do spożycia.
Tym, którzy cenią sobie praktyczność oraz chcą by ich zakupy współgrały z planowaniem zdrowych posiłków, przyda się kilka cennych rad.
1. Zanim pójdziesz do sklepu zrób sobie listę zakupów. Pomoże Ci ona uniknąć kupowania pod wpływem impulsu, zwłaszcza w dziale ze słodyczami i różnymi przekąskami. Zaoszczędzisz też przez to czas, gdyż nie będziesz chaotycznie krążyć pomiędzy poszczególnymi działami w sklepie. Unikniesz sytuacji, w których przykładowo stojąc przed kasą sklepową, przypomina Ci się nagle, że zapomniałeś o czymś, co miało być głównym składnikiem dzisiejszego obiadu.
2. Nie rób zakupów, kiedy jesteś głodny. Dokonasz lepszego wyboru i wydasz znacznie mniej pieniędzy, robiąc zakupy po posiłku. Gdy jesteśmy głodni mamy tendencje do kupowania rzeczy na zapas, w ilościach przekraczających nasze potrzeby. Jeśli jednak zdarzy Ci się, że będziesz w sklepie głodny, kup coś lekkiego np. owoc, krakersy ryżowe i przegryź w czasie robienia zakupów. (Nie zapomnij tylko płacąc uprzedzić kasjerkę, żeby doliczyła, twoją „zakupową przekąskę” do rachunku).
[-------]
3. Czytaj informacje zawarte na opakowaniach. Prawidłowo oznakowane produkty spożywcze powinny zawierać wszelkie potrzebne ci informacje o produkcie, który kupujesz, między innymi na temat jego składu, wartości odżywczej i dacie ważności. Zwracaj na nie uwagę. Powinieneś wiedzieć, co kupujesz. Unikaj produktów zawierających cukier, środki konserwujące, o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Niech to, z czego potem będziesz przygotowywać potrawy, będzie jak najbardziej naturalne i świeże. Nigdy nie kupuj produktów przeterminowanych i nie ufaj sprzedawcom, którzy oferują ci takie po okazyjnej cenie.
4. Zwracaj uwagę na wygląd produktów. Zanim coś wrzucisz do koszyka dokładnie obejrzyj, w jakim stanie jest produkt oraz jego opakowanie. Owoce i warzywa powinny być jędrne, mieć charakterystyczną barwę oraz specyficzny dla danej odmiany zapach. Nie kupuj zwiędłych, poobijanych i nadgniłych. W przypadku mięsa i wędlin niedopuszczalne są zmiany zabarwienia, nieświeży zapach, oraz wyciek soku. Produkt w uszkodzonym opakowaniu, nawet jeśli teoretycznie powinien być jeszcze świeży (nie minął jeszcze jego termin przydatności do spożycia), może okazać się niejadalny.
5. Kupuj produkty sezonowe. Charakteryzują się one najlepszą wartością odżywczą, zawartością witamin i składników mineralnych. Każda pora roku charakteryzuje się swoją specyfiką. Latem i jesienią mamy mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Są one wtedy najtańsze. Korzystaj z tego i zadbaj, by na stole pojawiało się mnóstwo przyrządzonych na ich bazie kolorowych, soczystych i aromatycznych potraw.
Zimą i wczesną wiosną, by dostarczyć sobie niezbędnej porcji witamin i składników mineralnych - kupuj jabłka, kapustę, cebulę, por, marchew, pietruszkę, buraki i kiszonki. Bardzo dobrym rozwiązaniem są również mrożonki. Niska temperatura stanowi najlepsze zabezpieczenie dla składników odżywczych, zawartych w żywności.
[-------]
6. Mrożonki na samym końcu. Aby produkty mrożone przetrwały w jak najlepszym stanie, powinny jak najkrócej przebywać poza zamrażalnikiem. Zmiany temperatur są bardzo niekorzystne, gdyż sprzyjają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Dodatkowo ponowne zamrażanie produktów pogarsza ich smak i wygląd.
Aby tego uniknąć, kup specjalną torbą termoizolacyjną, pozwalającą na przetransportowanie produktów w stałej temperaturze. Jest to szczególnie ważne, jeśli robisz zakupy w sklepie, który znajduje się daleko od twojego domu.
7. Pozwól sobie na małe szaleństwo. Pamiętaj o tym, by lista zakupów nie stałą się wyrocznią decydującą o tym, co możesz kupić. Prawidłowo skomponowana dieta powinna być urozmaicona, dlatego warto jest wprowadzać, co jakiś czas do naszego menu zmiany i kupić coś, czego dawno nie jedliśmy lub coś, czego jeszcze w ogóle nie mieliśmy okazji spróbować. Oczywiście niech to będzie coś zdrowego, np. niskokosłodzona konfitura z orzechami, egzotyczny owoc lub nowa przyprawa, ryż jaśminowy, makaron sojowy - cokolwiek, co poszerzy twoje kulinarne horyzonty i wprowadzi do twojej diety powiew świeżości.
JAW
www.fit.pl