Przepis (na 4-6 porcji):
• 800 g upieczonej dyni muscat (prowansalskiej) lub hokkaido
• 2 ziemniaki
• 600-800 ml wody Mama i ja
• serek topiony
• sok z cytryny do smaku
• sól i pieprz, ewentualnie ulubione ziarenka smaku
Wykonanie:
1. Obraną dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w 200 °C około 20 minut.
2. Do garnka wrzuć obrane i umyte ziemniaki, zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości. 3. Dodaj upieczoną dynię, zagotuj razem, dodaj serek topiony i całość zmiksuj na gładki mus.
4. Dopraw do smaku.
5. Podawaj ze świeżym tymiankiem lub oregano oraz z domowymi grzankami, jogurtem bądź śmietaną. Możesz dodać również prażone pestki dyni lub słonecznik.
* Dynię Hokkaido można piec i blendować ze skórką.