Co będzie Ci potrzebne?
Jeśli chodzi o składniki, zupy kremowe możemy przyrządzać z przeróżnych warzyw – o tym za chwilę. Najpierw warto jednak porozmawiać o zapleczu sprzętowym Twojej kuchni. Zupa krem przyrządzana jest zazwyczaj w kilku etapach. Na początku, jak do normalnej zupy, przygotowujesz warzywa i inne składniki, z których później robi się aromatyczny wywar. Ostatnim etapem jest oczywiście zmiksowanie zupy na krem o jednolitej konsystencji. We wszystkich czynnościach przygotowawczych może Ci pomóc jedno urządzenie – dobrej jakości wielofunkcyjny robot kuchenny. Z pewnością warto polecić te produkowane przez uznaną markę Panasonic.
Prawdziwym hitem na rynku robotów kuchennych jest proponowany przez Panasonic model MK F500 – łączy w sobie aż 33 różne funkcje. W przygotowaniu zupy krem wydaje się niezastąpiony. Najpierw pomoże Ci pokroić warzywa, a w ostatniej fazie pichcenia zmiksować zupę. Jest łatwy w czyszczeniu i – jak na swoje wszechstronne możliwości – całkiem nieduży i poręczny. Jeśli więc planujesz wprowadzenie do domowego jadłospisu większej ilości kremowych zup, z pewnością będzie to trafiona inwestycja.
Zupy krem – dla kogo i na jaką okazję?
Zupy krem z pewnością posmakują całej Twojej rodzinie. Zazwyczaj są dość delikatne, można je więc podawać także osobom, które borykają się z pewnymi problemami z układem pokarmowym. Zupa krem z warzyw to idealny pomysł na długie i chłodne zimowe popołudnia – doskonale rozgrzewa cały organizm. Podana z dodatkami, na przykład z grzankami czy groszkiem ptysiowym, jest na tyle pożywna, że można ją z powodzeniem zaserwować jako danie główne. Co więcej, wspomniana na wstępie duża popularność, jaką cieszą się obecnie zupy kremy, sprawia, że uważane są za eleganckie danie doskonale sprawdzające się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i imprezach. Z pewnością więc warto nauczyć się je przyrządzać.
Najlepsze przepisy na zupy kremy
Podobnie jak wiele innych potraw, zupy kremowe smakują najlepiej, gdy są przyrządzane z warzyw sezonowych. Swego rodzaju klasyką wydaje się zupa krem z dyni. Szczyt sezonu dyniowego przypada co prawda na październik i listopad, ale warzywo to okazuje się na tyle trwałe, że można je przechowywać całą zimę. Przedstawiamy prosty i sprawdzony pomysł na zupę krem z dyni.
Składniki:
- 1 kostka warzywnego bulionu
- 1 kg miąższu dyni
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Do dużego garnka nalej pół litra wody i rozpuść w niej bulion warzywny. Pokrój dynię w kostkę – może to za Ciebie zrobić Twój robot kuchenny. Tak przygotowane warzywo gotuj w bulionie i mleku z cukrem przez ok. 15 do 20 minut. Gdy zmięknie, przelej całość do misy robota kuchennego i zmiksuj razem ze śmietaną na jednolity krem. Na końcu dodaj przyprawy. Jeśli lubisz smak imbiru, możesz podkręcić smak jego szczyptą. Ta szybka zupa krem najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym. Jej delikatny smak przypadnie do gustu nawet niejadkom.
Powodzenia i… smacznego!