Podczas stosowania diety J. Aniston należy spożywać pokarmy bogate w błonnik i skrobię (musli, ziemniaki gotowane w mundurkach) oraz dużo warzyw i owoców. Trzeba zrezygnować z tłustych potraw i słodyczy.
Aktorka uważa, że w czasie odchudzania skuteczne są "dietetyczne zobowiązania", np. "przez tydzień nie zjem nic słodkiego".
Dieta nie powoduje bardzo szybkiego chudnięcia, ale za to jej rezultaty są trwałe - nie występuje po niej efekt jo-jo. Jest różnorodna i zbilansowana, dlatego nie ma specjalnych ograniczeń czasu jej stosowania.
Śniadanie (do wyboru):
- szklanka świeżego (nie słodzonego) soku owocowego, kromka pełnoziarnistego chleba z twarożkiem i niskosłodzonym dżemem, owoce;
- szklanka świeżego soku owocowego, 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem roślinnym, 1 szklanki ugotowanej fasolki podgrzanej z kilkoma łyżkami soku pomidorowego;
- szklanka świeżego soku z owoców, ok. 1 szklanki płatków owsianych z łyżką rodzynek i szklanką odtłuszczonego mleka.
Obiad (do wyboru):
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba z tuńczykiem (100g), pokrojonym świeżym ogórkiem i sokiem z cytryny, surówka z warzyw (w dowolnej ilości), jogurt o niskiej zawartości tłuszczu;
- sałatka: duży ziemniak ugotowany w łupinie i pokrojony, 150g ugotowanej i pokrojonej piersi kurczaka, 3 łyżki kukurydzy z puszki, pół pojemnika niskotłuszczowego jogurtu;
- bułka grahamka cienko posmarowana masłem roślinnym z 2 cienkimi plasterkami chudej wędliny, pomidorem i sałatą, kubek chudego jogurtu, owoce.
Kolacja (do wyboru):
- domowa pizza: na cienkim spodzie z drożdżowego ciasta położyć plasterki pomidora, pokrojoną w cienkie plasterki szynkę (50g), posypać ziołami i łyżką startego żółtego sera o 30% zawartości tłuszczu;
- kasza z sosem: poddusić krótko 2 pomidory, ogórek, małą cebulę, cykorię, dodać roztarty ząbek czosnku. Sosem polać 5 łyżek kaszy jęczmiennej, posypać rozkruszonym białym serem (40g);
- kurczak z warzywami: podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną pierś kurczaka (150g), poddusić z posiekanym pomidorem i papryką, dodać 1 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, wyłożyć na ugotowany ryż, na deser mały banan.