Amerykańska aktorka, Jennifer Aniston, utrzymuje piękną sylwetkę i pogodę ducha dzięki specjalnej, owocowej diecie oraz dzięki ćwiczeniu hatha jogi.
Popularna gwiazda trenuje cztery razy w tygodniu, po dwie godziny. Nad wysiłkiem Jennifer czuwa instruktorka Mandy Ingber. – Ćwiczenie jogi czyni mnie silniejszą – mówi aktorka. Resztę wolnego czasu poświęca na trening na maszynie eliptycznej.
Gwiazda serialu „Przyjaciele” stosuje obecnie restrykcyjną dietę owocową, złożoną głównie z kantalupy, borówek i potraw wysokoproteinowych. Jak widać, przynosi ona rewelacyjne efekty.
Jennifer Aniston wymyśliła kiedyś nawet własną dietę, o wdzięcznej nazwie 9:1. Jej sekretem jest ułożenie jadłospisu w taki sposób, aby w 90% składał się z niskokalorycznych i niskotłuszczowych dań. Pozostałe 10% przypada na „małe szaleństwa” aktorki.
Główną zaletą takiego sposobu odżywiania jest to, że pomimo niezbyt szybkiej utraty wagi, efekty są trwałe. Podstawą jest w tym przypadku spożywanie pokarmów bogatych w błonnik i skrobię (np. musli, ziemniaki w mundurkach) i owoców.
A oto przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
1 szklanka ugotowanej fasolki, z kilkoma łyżkami soku pomidorowego, 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem roślinnym, szklanka soku owocowego
Obiad:
150g ugotowanej i pokrojonej piersi kurczaka z sałatką z gotowanego ziemniaka, 3 łyżek kukurydzy z puszki, pół pojemnika niskotłuszczowego jogurtu
Kolacja:
Domowa pizza: na cienkim spodzie z drożdżowego ciasta położyć plasterki pomidora, pokrojoną w cienkie plasterki szynkę (50g), posypać ziołami i łyżką startego żółtego sera o 30% zawartości tłuszczu lub kurczak z warzywami: podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną pierś kurczaka (150g), poddusić z posiekanym pomidorem i papryką, dodać 1 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, wyłożyć na ugotowany ryż, na deser mały banan.
Dzięki takiej diecie aktorka schudła swego czasu 13,5 kg w pół roku.