Narzędzie, którym jemy posiłek ma niemały wpływ na to, ile kalorii dostarczamy organizmowi. Jeśli zrezygnujesz z niektórych sztućców, może ubyć ci kilka nadliczbowych kilogramów
fit.pl
2008-11-19 00:00
Udostępnij
Forking – schudniesz dzięki widelcowi

Oryginalną metodą radzenia sobie z obżarstwem jest tzw. forking (ang. Fork – widelec). Polega ona na korzystaniu przy stole wyłącznie z widelca. Sztuka jest dość trudna, bo jak można zjeść zupę widelcem? I właśnie o to chodzi. Po prostu nie jada się tych rzeczy, do których potrzebna jest łyżka i nóż.

Posługując się widelcem, nie zjemy tyle co łyżką i co istotne – będziemy jeść wolniej. Rygorystyczna odmiana forkingu zabrania używania noża nawet w czasie przygotowywania posiłków. Je się tylko te owoce czy warzywa, które wymagają jedynie umycia, a nie obrania.

Autorem dość metody jest dietetyk Ivan Graviloff, słynący z niekonwencjonalnych sposobów poskromienia apetytu. Jego zdaniem ci, którzy będą przestrzegać zasad „diety widelcowej” mogą schudnąć nawet do 2 kilogramów w ciągu 7 dni.

www.fit.pl