Oprócz węglowodanów podstawowe źródło ludzkiej energii stanowią tłuszcze. Są one potrzebne do produkcji enzymów oraz hormonów, wspierają układ odpornościowy, rozpuszczają cenne witaminy oraz regulują przemiany metaboliczne i wpływają na prawidłową pracę mózgu. Prawidłowo dobrane tłuszcze stanowią podstawę odżywiania w dietach takich jak dieta tłuszczowa, czy też dieta białkowo tłuszczowa.
2022-01-28 00:00
Udostępnij
Tłuszcz korzystny dla zdrowia i urody

Dieta tłuszczowa

Dieta tłuszczowa pomaga w zredukowaniu tkanki tłuszczowej i zmniejszeniu masy ciała. Kiedyś stosowano ją również przy leczeniu padaczki. Dieta ta działa na zasadzie głodówki ograniczając drastycznie ilość dostarczanych organizmowi węglowodanów a uzupełniając niedobory energii za pomocą syntezy i spalania nagromadzonego w tkankach tłuszczu.

Zasady diety tłuszczowej są niezwykle restrykcyjne i pozwalają one jedynie na dostarczanie z pożywieniem 8 proc. białka i 2 proc. węglowodanów dziennie. 90 proc. spożywanych posiłków stanowią natomiast tłuszcze w postaci awokado, orzechów, jaj, olejów, oliwy tłustych ryb, mięs, żółtych i białych serów. Taki rodzaj diety jest często oferowany przez usługi cateringu dietetycznego.

Dieta białkowo tłuszczowa

Nie tylko dieta tłuszczowa służy ograniczaniu cukrów. Inną formą żywienia polegającą na redukcji węglowodanów jest dieta białkowo-tłuszczowa. Wyróżniamy trzy etapy żywienia. W pierwszym, ograniczamy węglowodany do 20 gramów na dobę, rezygnując ze spożywania wszelkich produktów zawierających biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy oraz oczyszczoną skrobię. Podstawę pożywienia stanowią natomiast: ryby, mięso, jajka, tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz warzywa, takie jak marchew, buraki czy ogórki.

Drugi etap diety pozwala na zwiększenie ilości węglowodanów do 30 lub 50 gram dziennie oraz spożywanie warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Ostatnim etapem jest faza zwiększania ilości węglowodanów.

Najważniejszym ograniczeniem tej diety jest niełączenie cukrów z tłuszczami i jajkami, częste posiłki, rezygnacja z używek takich jak alkohol czy papierosy oraz dbałość o nawadnianie organizmu.

Dietę białkowo tłuszczową mogą stosować pacjenci cierpiący na insulinooporność oraz cukrzycę typu II, zaburzenia układu pokarmowego, a także zakażeniami grzybicze i pasożytnicze. Jest ona także wskazana jako dieta redukująca tkankę tłuszczową dla osób, u których inne diety nie odnoszą rezultatów. Nadaje się również dla osób aktywnych uprawiających sport. Dobrym rozwiązaniem dla osób zainteresowanych tę dietą jest zamawianie gotowych posiłków, dostarczanych przez firmę cateringową.