Natomiast jeżeli kolacje w knajpkach to twój cotygodniowy rytuał, poprzeplatany spontanicznymi wypadami do kafejek i barów z przyjaciółmi – koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Czy wiesz co zamawiasz?
Dbanie o zgrabną sylwetkę jest o wiele prostsze, gdy wiemy co jemy. To bardzo oczywista zasada, a jednak często o niej zapominamy. Przygotowując posiłki w domu jesteśmy w stanie kontrolować (na ogół) zarówno wielkość spożywanych porcji, jak i ich kaloryczność (a także inne czynniki jak np. indeks glikemiczny). Gdy jednak oddajemy swoje podniebienie potrawom przygotowanym przez inne osoby, sprawa się nieco komplikuje. Letnie wakacje, wyjazdy, wypoczynek poza domem, posiłki spożywane w hotelowych restauracjach, kawy w uroczych knajpkach z widokiem na ocean – to wszystko z pewnością dostarczy ci cudownych wspomnień, ale nie wykluczone że... także dodatkowych kilkogramów. Jak się przed tym ustrzec?
10 porad jak nie przytyć jedząc poza domem:
1. Czytaj całe menu
Zanim coś wybierzesz, przeczytaj całe menu. Dokładnie analizuj skład każdej potrawy. Nie daj się ponieść jedynie smakowicie brzmiącym nazwom
2. Sałatka lub zupa
Jako pierwsze danie wybieraj sałatkę lub zupy (uwaga: zupy-krem omijaj!)
3. Grillowane
Wybieraj potrawy grillowane, gotowane na parze, gotowane w wodzie. Unikaj smażonych w głębokim tłuszczu, smażonych na patelni, potraw w cieście lub panierowanych
4. Unikaj sosów z serem lub śmietaną
Lepiej wybieraj sosy z oliwą i octem balsamicznym, najlepiej proś także aby sosy były podawane osobno – dzięki temu będziesz mogła kontrolować ilość jaką dodasz do sałatki
5. Desery
Desery najlepiej jedz na spółkę z przyjacielem! Jeżeli nie jest to możliwe wybieraj te lekkie, jak np. sorbety, albo owoce z polewą. Proś o deser bez bitej śmietany.
6. Pytaj, pytaj, pytaj
Jeżeli karta menu nie jest szczegółowo opisana, albo nie jesteś czegoś pewna: pytaj kelnera. Pytaj o to co zawiera dana potrawa, w jaki sposób jest przygotowywana. Bądź uprzejma i dociekliwa. Nie krępuj się, masz prawo wiedzieć co zjesz, tym bardziej, że za to płacisz!
7. Woda
Często na potrawy świeżo przygotowywane trzeba poczekać nawet do 20 minut. Wykorzystaj ten czas, zamów szklankę wody butelkowanej i wypij. Mniej zjesz.
8. Umiar
Miej umiar we wszystkim. Nie folguj sobie zanadto tłumacząc się wakacjami. Miej na uwadze jaką twój organizm będzie miał ciężką pracę, jeżeli wrzucisz mu do strawienia frytki, zawiesiste sosy, tłuste mięso i śmietanowy kawałek tortu.
9. Unikaj alkoholu
Wstrzymaj się z piciem alkoholu dopóki nie będziesz najedzona. Alkohol wzmaga apetyt, dlatego więcej zjesz popijąc drinki do kolacji. Najlepiej wybieraj czerwone wytrawne wino, może być też białe (mają najmniej kalorii). Unikaj likierów i ciemnego piwa.
10. Delektuj się
Czerp przyjemność z jedzenia dokładnie skupiając się na spożywaniu posiłku. Jedz powoli, żuj każdy kęs, skupiaj się na tym co jesz. Nie najadaj się do syta, dbaj o to by cały czas czuć się lekką.
Komentarz eksperta:
Anna Kacperska, dietetyk, właścicielka poradni dietetycznej Metamorfoza (metamorfozadiety.blogspot.com) oraz ekspert portalu dla kobiet Wellnessday.eu
Spożywając posiłki poza domem musimy naprawdę „pilnować siebie i swojego talerza”. Proponuję nie tylko rozpocząć spotkanie w restauracji od wypicia szklanki niegazowanej wody mineralnej z limonką lub cytryną i świeżymi listkami mięty (taka woda lepiej nawadnia organizm w okresie letnim!), ale również od odpowiedniej kolejności spożywania poszczególnych składników potrawy.
W potrawie na pierwszym miejscu powinniśmy delektować się surówką ze świeżych warzyw (są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który szybko wypełni nasz żołądek i pomoże w zmniejszeniu zjedzonej porcji dania). Nie popijaj wodą zjadanego posiłku – po co hamować działanie enzymów trawiennych? Poza tym, jeśli czujesz się syta, to nie dojadaj zamówionego dania, a już tym bardziej, nie dojadaj po innych :) Warto także poszerzać swoją wiedzę z zakresu dietetyki, czytając sprawdzone artykuły eksperckie oraz korzystając z oferty poradni dietetycznych.
www.wellness.fit.pl