Mózg to najważniejszy organ ludzkiego organizmu odpowiadający za wszystkie narządy, ale także za nasze samopoczucie oraz osobowość. Czasem jest nazwany centrum dowodzenia, a przez wiele osób określany jest również jako „biokomputer”. Głównym paliwem mózgu jest tlen i glukoza. Na jego kondycję wpływają m.in. kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Niezwykle ważne jest więc regularne dostarczanie do organizmu, co 3-4 h, nowej porcji energii, zaczynając od śniadania przez obiad, a kończąc na kolacji i uzupełniając podaż wartościowymi przekąskami. Regularne jedzenie wpływa na zachowanie psychicznego komfortu, który jest powiązany z zaspokojeniem jednej z podstawowych potrzeb fizjologicznych – głodu.
Mózgowi, odpowiedzialnemu także za nasze samopoczucie nie sprzyja niezdrowa dieta, czyli taka zawierająca m.in. dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, zbyt mało owoców i warzyw, zbyt dużo cukru i zbyt dużo soli, alkohol czy zbyt mało wody. Szczególną uwagę warto zwrócić na przetworzoną żywność, której spożywamy niestety coraz więcej, a która jest uboga w wartości odżywcze, więc dostarcza zbyt mało budulca do rozwoju nowych komórek nerwowych. Dieta przeładowana cukrem może doprowadzać do zaburzeń koncentracji i pamięci, a z kolei zbyt duża ilość soli w diecie może obniżać jakość pracy umysłowej. Kluczowe znaczenie ma także odpowiednie nawodnienie. Okazuje się bowiem, że odczuwając pragnienie już jesteśmy odwodnieni na poziomie 3-5%, a zaburzenia koncentracji mogą pojawiać się na poziomie 1-2%. Oznacza to, że niezbędny dla dobrej kondycji jest stały dostęp do wody. Organizm korzysta przez cały dzień z energii, którą dostarczamy mu wraz z pożywieniem, dlatego tak istotne poza regeneracją i aktywnością fizyczną dotleniającą organizm jest zdrowe odżywianie.
Dieta obfita w owoce i warzywa pozwala na dostarczenie większości potrzebnych mózgowi witamin i składników mineralnych. Dlatego tak ważna jest ich dostępność również w miejscu pracy, w którym spędzamy dziennie wiele godzin. Jeśli mamy pod ręką owoce i warzywa w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. Część pracodawców stwarza swoim pracownikom okazję do realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy, na przykład zapewniając owoce do biura, a niektórzy nawet na home office. Część firm idzie o krok dalej i decyduje się zorganizować dla pracowników na przykład event z dietetykiem, na którym edukację można połączyć z degustacją zdrowych przekąsek. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Owoce i warzywa odżywczo wpływają na mózg, pełnią funkcję antyoksydacyjną, szczególnie gdy są obfite w witaminy C i E. Zawarte w nich witaminy z grupy B sprzyjają przewodzeniu impulsów nerwowych, żelazo sprzyja transportowi tlenu do mózgu, magnez wzmocnieniu i nastrojowi. Z kolei potas wpływa korzystnie na myślenie i koncentrację, cynk na szybkość i jakość przepływu informacji, a kwas foliowy na bystrość. Owoce i warzywa powinny więc być podstawą zdrowej diety i stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie i dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.
Niestety jak pokazało badanie „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” zrealizowane przez Dailyfruits aż 50% z nas nie je codziennie owoców, a 40% warzyw. Kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% pracujących Polaków, a po warzywa 26%. Dane te nie napawają optymizmem i pokazują jak ważną rolę powinna mieć edukacja żywieniowa, ale także wsparcie pracodawców w realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy. Zdrowa dieta odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności, sprzyja efektywności oraz zdrowiu fizycznemu i psychicznemu. Dokonywane przez nas wybory żywieniowe wpływają na to jak się czujemy i jak funkcjonujemy w życiu zarówno zawodowym, jak i prywatnym. Aby wspomagać kondycję psychiczną, warto sięgać po naturalne prebiotyki i probiotyki oraz szczególnie po świeże owoce i warzywa czy produkty pełnoziarniste
Stres towarzyszy nam codziennie, więc niezbędne jest poszukiwanie sposobów na jego redukcję. Poza ćwiczeniami oddechowymi, aktywnością fizyczną czy relaksem na przykład podczas słuchania muzyki, warto również sięgnąć po przekąski, które mogą łagodzić napięcie i stres, jak na przykład: orzechy, suszone owoce czy owoce i warzywa. Wpływają one korzystnie na redukcję stresu oksydacyjnego i są doskonałym źródłem energii.
Właściwe zmiany w diecie mają korzystny wpływ na mózg i sprzyjają kondycji psychicznej, dlatego tak istotne jest wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych. Gdy w naszej diecie brakuje niektórych ważnych składników odżywczych jak na przykład: magnezu, żelaza, cynku, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych omega-3 czy witamin, szczególnie z grupy B i witaminy D, jesteśmy bardziej narażeni na pogorszenie nastroju, a co za tym idzie odporności na stres oraz rośnie ryzyko występowania depresji.