Kwasy Omega-3 - oto co musisz o nich wiedzieć

Nasi bliscy albo my sami każdego dnia stykamy się z chorobami układu krwionośnego. Nadciśnienie, podwyższony cholesterol to pierwsze objawy, które prowadzą do miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Receptą na zdrowe serce są kwasy Omega-3  
fit.pl
2010-06-24 00:00
Udostępnij
Kwasy Omega-3 - oto co musisz o nich wiedzieć

Specjaliści i lekarze diabetycy apelują przede wszystkim o zmianę trybu życia, większą aktywność fizyczną oraz metamorfozę diety, która ma kluczowy wpływ na naszą kondycję psychofizyczną.

Ruch i zdrowa dieta pomagają przeciwdziałać szkodliwym dla naszego organizmu procesom, takim jak odkładanie złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Często jesteśmy nieświadomi, że to właśnie to, co jemy przyczynia się do powstawania wielu chorób.

To ważne

Bardzo ważnym składnikiem odżywczym są kwasy tłuszczowe omega-3. Należą one do wielonienasyconych kwasów (NNKT) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te nie są wytwarzane przez organizm człowieka i dlatego jedynym źródłem ich pozyskiwania jest pożywienie.

Kwasy omega-3 są podstawowym składnikiem budulcowym błon biologicznych w każdej komórce organizmu oraz stanowią istotny element profilaktyki chorób serca i układu krwionośnego. Omega -3 są potrzebne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, zwłaszcza cholesterolu, przyczyniając się do obniżenia jego poziomu.

Omega-3 jest nieocenione w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

U osób cierpiących na miażdżycę światło naczyń krwionośnych jest zwężone poprzez odkładające się w ich ścianach złogi tłuszczowe. Zatem istnieje ryzyko, że takie naczynie krwionośne może zostać całkowicie zatkane przez zakrzepłą krew, co spowoduje zablokowanie przepływu a tym samym zablokowania ukrwienia mózgu i serca.

Takie niedokrwienie to prosta droga do zawału lub udaru. Kwasy omega 3 wykazują działanie przeciwzakrzepowe, zwiększają także przepływ krwi przez naczynia wieńcowe serca oraz siłę skurczu mięśnia sercowego.
Kwasy pomagają również obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając przez to ryzyko pęknięć naczyń krwionośnych u osób z nadciśnieniem.

Kwasy omega trzy z powodzeniem możemy znaleźć w pożywieniu. Ryby, oleje roślinne – zwłaszcza olej lniany (tłoczony na zimno) i rzepakowy są najlepszym źródłm tego kwasu. By jednak uzupełnić niedobory pierwiastka, konieczne jest dbanie o jego stały udział w naszej diecie np. w postaci preparatów w kapsułkowych.