Owoce i warzywa alternatywą dla kanapek – proste przekąski na co dzień

Przekąski odgrywają kluczową rolę w codziennej diecie, co potwierdzają liczne badania. Według statystyk, aż 2/3 Polaków przyznaje się do spożywania posiłków między głównymi daniami. Najczęściej wybierane są kanapki, słodycze oraz inne wysoko przetworzone produkty, które charakteryzują się szybkim i łatwym spożyciem. W odpowiedzi na ten trend, europejski program promujący zdrowy styl życia wśród młodzieży, GOOD MOVE – Trzymaj formę, sugeruje alternatywne rozwiązania.
Aleksandra Załęska
Wczoraj 10:04
Udostępnij
Owoce i warzywa alternatywą dla kanapek – proste przekąski na co dzień

Kiedy najczęściej sięgamy po przekąski?

Z badań wynika, że 40% Polaków traktuje przekąskę jako element relaksu, na przykład podczas oglądania telewizji. Dla 34% osób jest to nieodłączny element picia kawy. Niestety, w rzeczywistości niemal każda chwila jest postrzegana jako odpowiednia na "małe co nieco", co przyczynia się do wzrostu problemu otyłości w Polsce.

Często przekąska staje się sposobem na radzenie sobie z emocjami, szczególnie wśród kobiet. "Zajadanie" emocji to poważne wyzwanie, z którym trudno jest się uporać samodzielnie. W takich przypadkach podjadanie może przerodzić się w pewnego rodzaju uzależnienie, a zmiana tego mechanizmu obronnego wymaga specjalistycznej pomocy.

Zdrowe przekąski, bogate w składniki odżywcze, dostarczają organizmowi niezbędne witaminy, minerały i błonnik. Pomagają one w regulacji poziomu cukru we krwi oraz zapewniają długotrwałe uczucie sytości.

Wśród najpopularniejszych przekąsek w Polsce znajdują się owoce, kanapki, a także produkty mleczne, takie jak serki i jogurty. Młodzież często sięga po batony i wafle ryżowe.

"Spożywanie zdrowej przekąski w ciągu dnia jest niezwykle ważne, ponieważ dostarcza ona organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, błonnik i minerały. Pomaga to w utrzymaniu równowagi w organizmie, reguluje poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości. Niestety, wiele osób wybiera wysoko przetworzone produkty, takie jak słodycze, które nie tylko są niezdrowe, ale również dają krótkotrwałe uczucie sytości. To z kolei sprzyja dalszemu podjadaniu i może prowadzić do wzrostu wagi" – wyjaśnia Karolina Kamińska, przedstawicielka programu GOOD MOVE – Trzymaj formę.

GOOD MOVE – Trzymaj formę to europejska inicjatywa skierowana do osób w wieku 18-34 lat. Jej celem jest zachęcenie młodych dorosłych do zmiany nawyków żywieniowych i zwiększenia aktywności fizycznej. Eksperci programu podkreślają, że kluczem do sukcesu jest wprowadzanie zmian stopniowo, bez narzucania sobie restrykcyjnych diet i intensywnego tempa.

Problem otyłości

Z badań wynika, że w 2021 roku aż 2,11 miliarda osób dorosłych po 25. roku życia zmagało się z nadwagą lub otyłością. Stanowi to niemal połowę światowej populacji dorosłych. Co gorsza, z powodu tych schorzeń zmarło 3,71 miliona osób, a otyłość przyczyniła się do utraty 129 milionów lat życia w samym 2021 roku.

Te alarmujące dane dają do myślenia. Choć najwięcej osób otyłych mieszka w Chinach, Indiach i Stanach Zjednoczonych, problem ten dotyka coraz większą część polskiego społeczeństwa.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego z 2019 roku, w Polsce 56,6% osób powyżej 15. roku życia miało nadwagę lub otyłość (z czego 18,5% cierpiało na otyłość). Szacunki NCD Risk Factor Collaboration wskazują, że w 2025 roku odsetek osób z otyłością w Polsce wyniesie 25,9% wśród kobiet i 30,3% wśród mężczyzn w wieku 20 lat i starszych.

Badacze prognozują, że do 2050 roku liczba osób z otyłością lub nadwagą na świecie sięgnie 3,8 miliarda.

Propozycje zdrowych przekąsek

Program GOOD MOVE – Trzymaj formę podpowiada, jakie przekąski można przygotować, aby na dłużej zaspokoić głód:

  • Sałatka z granatem i orzechami włoskimi

    • 1/2 szklanki nasion granatu

    • 1,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich

    • Garść roszponki

    • Wartości odżywcze: 100 kcal, 2 g białka, 7 g tłuszczu, 15 g węglowodanów

  • Koktajl z kiwi, szpinakiem i bananem

    • 1 kiwi

    • 3/4 średniego banana

    • Garść szpinaku

    • 100 ml wody

    • Wartości odżywcze: 130 kcal, 2 g białka, 1 g tłuszczu, 28 g węglowodanów

  • Pomarańcza i orzechy nerkowca

    • 1 średnia pomarańcza

    • 1 łyżka orzechów nerkowca

    • Wartości odżywcze: 100 kcal, 3 g białka, 5 g tłuszczu, 20 g węglowodanów

  • Warzywa z dipem

    • 1 średnia marchewka

    • 1 seler naciowy

    • Dip (np. kubek jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz)

    • Wartości odżywcze (na 100 g): 60 kcal, 2 g białka, 3 g tłuszczu, 4 g węglowodanów

Spożywanie zdrowych przekąsek jest istotnym elementem codziennej diety, pomagającym w utrzymaniu równowagi organizmu, zapobieganiu nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz uczuciu głodu. Warto dbać o to, by posiłki spożywane w ciągu dnia były sycące i pełnowartościowe.

Źródła:

  1. Link do artykułu o nawykach żywieniowych Polaków

  2. Globalne, regionalne i krajowe rozpowszechnienie nadwagi i otyłości u dorosłych, 1990–2021, z prognozami do 2050 roku: badanie prognostyczne dla Global Burden of Disease Study 2021

  3. Dane dotyczące otyłości w Polsce 

Sfinansowane ze środków Unii Europejskiej. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności. Aby uzyskać wskazówki dotyczące zrównoważonej i zdrowej diety, zapoznaj się z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/11/e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf