Sporo produktów spożywczych sprawia, że nasze zęby ciemnieją. Kawa, herbata, czerwone wino. Przykładów można mnożyć. Ale czy wiesz, że są produkty, które działają wybielająco na twoje zęby? Korzystny wpływ tych ośmiu został nawet naukowo udowodniony.
Jogurt naturalny
Król produktów mlecznych bogaty jest w wapń - niezbędny dla zdrowia zębów. Wzmacnia szkliwo, czyli zewnętrzną warstwę zębów. To właśnie ono odpowiada w dużej mierze za barwę. Dodatkowo zawarty w jogurcie naturalnym fosfor potęguje jeszcze działanie wapnia, choć sam nie ma właściwości wybielających.
Ser żółty
Podobnie jak jogurt naturalny jest bogatym źródłem wapnia i fosforu. Warto sięgać po gatunki typu cheddar i parmezan. Lepiej jednak nie łączyć go z czerwonym winem jeśli zależy nam na wybielaniu zębów.
Jabłka
Myśl o nich jako naturalnej szczoteczce do zębów. Ich struktura w kontakcie z zębami działa jak papier ścierny. Rzucie jabłek wzmaga produkcję śliny, która ogranicza odkładanie się osadu na zębach.
Marchew
Działa podobnie do jabłek. Oczywiście pod warunkiem, że jest surowa. Gotowana marchew nawet w dużej ilości nie sprawi, że twoje zęby będą bielsze.
Mleko
Pij mleko dla mocniejszych kości i jaśniejszych zębów. Zawiera wapń i fosfor proporcjonalnie do poziomu tłuszczu. Jeśli chcesz więc zadbać o zęby wybierz chude mleko. Im mniej tłuszczy tym więcej wapnia i fosforu.
Seler
Chrupanie zielonego warzywa nie tylko relaksuje, ale też wybiela zęby. Jak? Szoruje zabrudzenia i ciemne plamy.
Truskawki
Nie bój się, nie zabarwią zębów na czerwono. Wręcz przeciwnie. Zawarty w nich kwas jabłkowy (podobnie jak w jabłkach) działa wybielająco na szkliwo i zmiękcza kamień nazębny. Niektórzy dentyści polecają nawet truskawkową maseczkę na zęby. Wystarczy rozgnieść owoce widelcem, nałożyć na zęby i po pięciu minutach umyć je szczoteczką.
Gumy do życia słodzone ksylitolem