Zobacz jak zadbać o swoją cerę za pomocą maseczek robionych z owoców
fit.pl
2007-04-11 00:00
Udostępnij
Domowe maseczki
Bardzo pozytywny wpływ na cerę mają kwasy AHA, czyli alfa-hydroksylowe. Kwasy AHA należą do kwasów rozpuszczalnych w wodzie, dlatego też nie mają zdolności do przenikania przez warstwę sebum, czyli warstwę łoju i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry. Jednak ujędrniają tracącą elastyczność skórę, doskonale złuszczają naskórek oraz znacznie zmniejszają wydzielanie łojotoku. Dodatkowo zawierają olejki eteryczne działające antyseptycznie i oczyszczająco oraz olejki roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, pektynę, enzymy, prowitaminy i witaminy, sole mineralne.

maseczka

Cytrusy
Cytrusy zawierają dużo witaminy C i kwasów AHA. Stosując cytrusy w maseczkach sprawimy, że skóra rozjaśni się, martwy naskórek się złuszczy, a pory pozamykają się i ściągną.
Należy wymieszać sok z cytryny, pomarańczy lub grejpfruta z niewielką ilością oliwy i pianą ubitą z jednego białka lub żółtka.

Cytryna
Wyciąg z cytryny zawiera kwas cytrynowy, witaminę C, olejki eteryczne i flawonoidy. Bogaty jest też w fitohormony. Owoc ten ma działanie wygładzające, zmiękczające i wybielające. Maseczka z sokiem z cytryny ma działanie przeciwzmarszczkowe.
Przetartą przez sito białą fasolę wymieszać należy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i łyżką miodu. Maseczki należy pozostawić na twarzy prze około 15 minut i zmywać naprzemiennie ciepłą i zimną wodą.

Grejpfrut
Grejpfrut zawiera olejek eteryczny o działaniu antybakteryjnym i stymulującym, dzięki czemu wspaniale odświeża skórę. Jest bogaty w witaminy B i P, a witaminy C i E tworzą w nim silny duet antyutleniający.

Pomarańcza
Pomarańcza jest niezwykle obfitym źródłem witaminy C, zawiera też witaminę A, P oraz witaminy z grupy B.
Poprawia mikrokrążenie, pobudza odnowę komórkową, hamuje procesy starzenia. Skutecznie niweluje oznaki zmęczenia i szarość skóry.

Banany
Zawierają bardzo wiele witamin, magnezu, żelaza potasu i fosforu. Zmiękczają skórę, poprawiają jej elastyczność i łagodzą podrażnienia.
Banana rozgniatamy na papkę, mieszamy z 3 łyżeczkami twarożku lub gęstej śmietany. Nakładamy na twarz, łokcie, dłonie i kolana na 15 minut.

Maliny
Maliny doskonale odżywiają skórę, ponieważ zawierają całą masę witamin: A, E, B2, PP oraz sole mineralne .
Niezwykle prosty preparat odżywczy można przygotować z rozgniecionych malin wymieszanych z otrębami pszennymi, żółtkiem i miodem.

Ogórek
Jest bardzo skuteczny z niechcianymi efektami opalania się, piegami. Działa również wybielająco i zmiękczająco.
Kilka plasterków ogórka należy położyć na twarz i powieki.

Jabłka
Starte jabłko należy wymieszać z jogurtem lub miodem. Po 20 minutach taki okład wspaniale nawilży suchą cerę, a tłustą rozjaśni. Inną maseczką, nadającą się do każdego rodzaju skóry, przyrządzamy z małego jabłka, które ścieramy na tarce z gęstymi otworkami, mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i kilkoma kroplami soku z cytryny. Maseczkę nakładamy na twarz na 15 minut, a następnie zmywamy na przemian zimną i ciepłą wodą.

Mango
Rozgnieciony miąższ mieszamy z gęstą śmietaną i trzymamy na twarzy przez pół godziny. Taki zabieg bardzo skutecznie uelastycznia skórę twarzy i szyi oraz ma działanie nawilżające.

Marchewka
Marchewka jak wiadomo poprawia wygląd skóry, nadając jej wspaniały kolor. Dodatkowo pomaga leczyć drobne otarcia i urazy. Maseczki z marchewki nadają się dla cery suchej i wrażliwej.
Sok z marchwi należy wymieszać z kiełkami pszennymi i trzymać na twarzy przez 15 minut.

Winogrona
Są bardzo bogate w sole mineralne, flawonoidy, prowitaminy A (beta-karotenu), a także witaminy B i C. Bardzo dobrze nawilżają i odżywiają skórę, likwidują wolne rodniki, chronią przed promieniowaniem UV. Mają również właściwości złuszczające. Brzoskwinia
Miąższ brzoskwini zawiera prowitaminę A (beta-karoten) oraz witaminę E. Dzięki temu działa na skórę wygładzająco i zmiękczająco, łagodzi podrażnienia i poprawia koloryt cery. Brzoskwinia ma również bardzo dobre właściwości nawilżające i odżywiające skórę.

Morela
Są źródłem witamin A i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów poprawiających kondycję skóry, zapewniających jej właściwe nawilżenie i natłuszczenie. Poprawia koloryt cery, dodają jej blasku i świetlistości.

Malina Zawiera witaminy C i E, a także rewitalizujące związki mineralne oraz odżywcze pektyny i cukry. Wzmacnia skórę i poprawia jej wygląd, a w przypadku cery przetłuszczającej się zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu łoju.

Czarna porzeczka
Zawiera duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B, sole mineralne i flawonoidy, które wpływają na poprawę ukrwienia, działają oczyszczająco i bakteriobójczo. Najważniejszym składnikiem czarnej porzeczki są polifenole, najsilniejsze znane antyutleniacze, które niszczą wolne rodniki i hamują proces starzenia się skóry.

Można użyć jeszcze innych składników domowej kuchni do przygotowania maseczek. Należy jednak pamiętać o oczyszczeniu skóry. Najlepszym domowym sposobem jest mycie twarzy zaparzonymi płatkami owsianymi. Pamiętać jednak trzeba, by takich zabiegów nie robić, gdy na twarzy mamy wykwity typu: wypryski, ropnie, zapalenie meszków włosowych, ponieważ nawet taki domowy piling może nieść za sobą ryzyko rozprzestrzenienia wykwitów na całą twarz.

www.fit.pl