Dwa jabłka dziennie mogą chronić kobiety przed chorobami serca, ponieważ przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu – donoszą naukowcy z Florida State University w Stanach Zjednoczonych  
fit.pl
2012-08-08 00:00
Udostępnij
Jabłka chronią przed chorobami serca
Widać Ewa dobrze wiedziała co robi sięgając po zakazany owoc - jabłka to doskonałe owoce szczególnie dla kobiecego serca. Naukowcy odkryli bowiem, że jabłka znacząco obniżają poziom stężenia lipidów u kobiet po menopauzie, a właśnie ta grupa kobiet jest najbardziej narażona na zawał serca czy udar. Codzienne przegryzanie jabłka przez pół roku przyczynia się do spadku cholesterolu niemal o jedną czwartą.

Przebadano 160 kobiet po menopauzie, które jadły 75 gram suszonych jabłek dziennie (co odpowiada dwóm świeżym jabłkom średniej wielkości). Kobietom regularnie badano krew, dlatego już po trzech miesiącach okazało się, że stężenie cholesterolu całkowitego spadło (w porównaniu do grupy kontrolnej) o 9%, natomiast cholesterolu LDL o 16%. Po pół roku zaś spadek był odpowiednio o 13% i 24%. Badanie zostało opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition .

Jabłka na zdrowie

Korzyści z jedzenia jabłek jest więcej – w 2009 roku badanie dowiodło, że spożywanie dwóch jabłek dziennie obniża także ryzyko zachorowania na raka jelita u dorosłych. Fińscy naukowcy dowiedli zaś, że osoby jedzące jabłka w ogóle rzadziej chorują, a mężczyźni – smakosze jabłek, są o 20% mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca. Jabłka to także doskonała przekąska dla przyszłych mam – naukowcy z Uniwersytetu Aberdeen przebadali 2 tysiące kobiet w ciąży i doszli do wniosku, że jedzenie jabłek w okresie prenatalnym zmniejsza u dzieci prawdopodobieństwo zachorowania na astmę w przyszłości.

Beata Mąkolska

www.wellness.fit.pl