Rakotwórczy pierwiastek w sokach jabłkowych

10% soków jabłkowych i winogronowych ma wyższy poziom arsenu, niż normy dopuszczalne w wodzie pitnej w Stanach Zjednoczonych, donoszą nowe analizy przeprowadzone przez Consumer Reports
fit.pl
2011-12-07 00:00
Udostępnij
Rakotwórczy pierwiastek w sokach jabłkowych
Ten magazyn przeanalizował 88 próbek soku owocowego, dostępnego w sklepach w Nowym Jorku, New Jeray i Connecticut. W sokach wielu znanych na tamtejszym rynku marek, jak np. Walmart, Mott, Walgreens i Welch, poziom tego pierwiasta był wyższy niż dopuszczalne normy ustalone przez rząd federalny m.in. dla wody butelkowanej.

25% próbek, w tym soku marek takich jak Gerber, posiadało dopuszczalny poziom arsenu. Pracownicy naukowi Consumer Reports są mocno zaniepokojeni wynikami badań, ze względu na to, iż to szczególnie dzieci są narażone na negatywne działanie ołowiu, ze względu na mniejszy rozmiar ciała i ogromną częstotliwość z jaką rodzice podają soki dzieciom. Długotrwałe narażenie na arsen ma związek z rakiem pęcherza moczowego, skóry, nerek, przewodów nosowych, wątroby, prostaty, ponadto wysoki poziom ołowiu w wodzie pitnej może powodować opóźnienia w rozwoju fizycznym i psychicznym (za US Environmental Protection Agency). Dodajmy jeszcze że perwiastek ten nie posiada zapachu, ani smaku – zatem jest nie do wyczucia przez konsumenta.

W związku z wynikami analizy Consumer Reports zaleca rodzicom nie podawanie dzieciom soków poniżej 6 miesiąca życia, od szóstego miesiąca życia do 6 roku życia, nie podawianie więcej niż od 120 do 180 mililitrów soku, a powyżej tego wieku – od 240 do 360 mililitrów dziennie. Dobrze jest także rozcieńczać soki wodą.

Źródło: cnn.com

Beata Mąkolska

www.wellness.fit.pl