Probiotyki to substancje żywieniowe, których prozdrowotne działanie zostało potwierdzone przez naukę. W ich składzie znajdują się substancje wysoko błonnikowe bądź nisko energetyczne, a także o obniżonej ilości cholesterolu.
Głównym składnikiem są tak zwane żywe kultury bakterii, zawierające mikroorganizmy niezbędne dla zdrowia człowieka, których udział w diecie powoduje podniesienie odporności oraz poprawę składu mikroflory żołądka i jelit.
Nauka wyróżnia dwa rodzaje bakterii: negatywne (gnilne) oraz pozytywne (fermentacji mlekowej). Te ostatnie pomagają bronić organizm przed infekcjami i wzmacniają odporność. Hamują także rozwój szczepów bakterii, które mają charakter patogenny i szkodliwy dla organizmu. Najbardziej znane bakterie to Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei.
Gdzie ich szukać?
Źródłem pozytywnych bakterii są fermentowane produkty mleczne: napoje oraz kefiry a także jogurty typu bio acidofile.
Produkty zawierające żywe kultury bakterii polecane są przez lekarzy podczas kuracji antybiotykowych, które degradują florę bakteryjną organizmu, w stanach podwyższonego ryzyka infekcji oraz profilaktycznie, w codziennej diecie dla ochrony organizmu.
www.fit.pl