Popularne diety
Diety poradnikowe cieszą się popularnością, mimo że specjaliści przestrzegają, iż znaczna część z nich jest nieracjonalna i szkodliwa. Do najbardziej kontrowersyjnych diet odchudzających zalicza się diety niskowęglowodanowe (np. Atkinsa, Kwaśniewskiego). Ich wadą jest niedobór witamin i składników mineralnych oraz niekorzystne efekty uboczne takie jak senność, bóle głowy, nudności oraz zaparcia. Osoby, które utożsamiają tycie ze spożywaniem tłuszczu często decydują się na diety niskotłuszczowe. Obawa przed spożywaniem tłuszczów może doprowadzić do niedoborów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co może sprzyjać problemom dermatologicznym oraz zaburzeniom hormonalnym.

Racjonalne podejście

Całkowita rezygnacja ze spożywania niektórych produktów (np. zbożowych) może doprowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych. Chcąc tego uniknąć trzeba zadbać o to, by jadłospis był urozmaicony. Codzienne posiłki nie mogą bazować na dowolnych produktach spożywczych. Powinny się w nich znaleźć odpowiednie ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, produktów dostarczających białka (chude mięso, ryby, nabiał, nasiona strączkowe) oraz dobrej jakości tłuszczów (oleje roślinne, orzechy, nasiona), które w niewielkich ilościach są dla organizmu konieczne.
Optymalny poziom kalorii
Kluczową sprawą podczas ustalania diety odchudzającej jest określenie optymalnej wartości energetycznej. Wartość ta powinna być 15-30% niższa w porównaniu z dziennym zapotrzebowaniem energetycznym. Takie postępowanie gwarantuje niezbyt szybki, ale też bezpieczny dla zdrowia ubytek masy ciała.

Indywidualne dopasowanie
Dieta odchudzająca nie może kojarzyć się z wyrzeczeniami i reżimem, gdyż wtedy jest mała szansa, że uda nam się na niej wytrwać. Efektywność diety zależy w dużej mierze od jej dopasowania do indywidualnych zwyczajów, preferencji oraz aktywności fizycznej. Ilość posiłków, jak i pory ich spożywania powinny być w miarę stałe, ale jednocześnie uwzględniać charakter pracy danej osoby. Dobór produktów w diecie powinien również współgrać ze stanem zdrowia oraz przyjmowanymi lekami. Z tych powodów zdecydowanie skuteczniejsze i pewniejsze od odchudzania na własną rękę, jest skorzystanie z pomocy dietetyka, który nie tylko opracuje dietę, ale również dokona analizy naszego dotychczasowego sposobu odżywiania i pomorze w zmianie nawyków, które przyczyniły się rozwoju nadwagi.
dr Joanna Anna Walczak
www.fit.pl