Kebab w wersji fit? Szybko zrobisz go sam!

Jednym z najczęściej zamawianych przez Polaków dań jest, obok pizzy, kebab – potrawa smaczna i niezwykle sycąca, ale jednocześnie bardzo kaloryczna. Nie musisz z niej jednak rezygnować, nawet jeśli dbasz o sylwetkę – wystarczy, że samodzielnie przygotujesz kebab w wersji fit. Poznaj sposoby, dzięki którym szybko i łatwo go „odchudzisz”.
2018-04-22 00:00
Udostępnij
Kebab w wersji fit? Szybko zrobisz go sam!

Kebab, chociaż uważany za danie fastfoodowe, jest zdrowszy i bardziej pożywny niż hamburger czy hot dog, a jego kaloryczność można skutecznie obniżyć. Wystarczy, że zamiast zamówić kebab z dostawą przygotujesz go samodzielnie.

Kebab w tortilli z kurczakiem i cukinią

To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zaskakuje bogactwem smaków.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych tortilli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku

Warzywa pokrój na kawałki i ugrilluj na patelni lub uduś w piekarniku. Mięso pokrój na niewielkie kawałki, posyp przyprawą do kebabu, a następnie usmaż na niewielkiej ilości oleju.

Tortillę podgrzej na suchej patelni, posmaruj ulubionym sosem i ułóż na niej składniki. Polej sosem jogurtowo-czosnkowym i zwiń w rulon.

Kebab w tortilli z wędzonym łososiem i warzywami

To kolejny wariant kebabu w wersji fit, którego przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę.

Składniki:

  • ok. 80 g wędzonego łososia
  • naturalny serek twarogowy
  • garść rukoli
  • kiełki brokułu lub rzodkiewki
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie gotowych tortilli

Łososia pokrój w cienkie paski, a pomidory w ćwiartki. Tortillę posmaruj serkiem, ułóż na niej rukolę, rybę, pomidory i kiełki. Wierzch skrop sosem jogurtowo-czosnkowym i mocno zwiń tortillę w rulon.

Kebab z wołowiną i warzywami w bułce pełnoziarnistej

Tortillę możesz zastąpić bułką pełnoziarnistą. Warto przygotować ją samodzielnie – będzie dużo mniej kaloryczna niż jej pszenna odpowiedniczka.

Składniki:

  • 1 bułka do kebabu (własnego wyrobu)
  • 200 g mięsa wołowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 pomidor
  • garść rukoli

Mięso zmiel w maszynce, uformuj w kulkę i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy kawałek będzie mocno zmrożony, pokrój go w cienkie plastry, a następnie usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.

Wnętrze bułki posmaruj sosem jogurtowo-czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym. Wyłóż rukolą, dodaj usmażone mięso, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w plastry ogórki i pomidory. Polej odrobiną sosu jogurtowego.

Jeżeli nie masz czasu na to, by samodzielnie przyrządzić smaczne jedzenie, zamów kebab z dostawą na wskazany adres. Dzięki pośrednictwu internetowego serwisu gastronomicznego dotrzesz do lokali serwujących tego rodzaju dania w wersji fit.