W markecie widziałam bataty. Co to jest? Jak je przyrządzić? Barbara z Gdyni

W markecie widziałam bataty. Co to jest? Jak je przyrządzić? Barbara z Gdyni
fit.pl
2011-03-22 00:00
Udostępnij
Inaczej zwany bywa słodkim ziemniakiem. Mimo swej nazwy nie jest spokrewniony z ziemniakiem. To duża, długa bulwa korzeniowa o wadze 0,5 – 1 kg. Znane są odmiany biała i czerwona o pomarańczowym lub żółtym miąższu. Pod względem kaloryczności batat podobny jest do naszego ziemniaka, ale zawiera więcej witamin. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i E. Zawiera dość dużo tiaminy, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego.

Obrane bataty można gotować w całości lub pokrojone, smażyć jak frytki, pikantne suflety, utłuc na puree, dodać do potrawki, ciasta. Surowe rozdrobnione można usmażyć na placki i racuszki. Wartość energetyczna 100g warzywa to 75kcal.

dr A.Czarnewicz-Kamińska