O mleku UHT słyszeliśmy wszyscy, ale czy wiemy, co to tak naprawdę jest i czym się różni od naturalnego mleka? Jeśli nie, to podjęcie decyzji czy go spożywać czy też unikać, wydaje się być kwestią przypadku.
fit.pl
2015-05-27 00:00
Udostępnij
7 zalet mleka UHT

Zacznijmy od wyjaśnienia tego, co kryje się pod skrótem UHT. Pochodzi on od angielskich słów Ultra High Temperature (bardzo wysoka temperatura). Oznacza proces specjalnej obróbki termicznej polegającej na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150 st. Celsjusza przez 1-5 sekund i błyskawicznym schłodzeniu do temperatury pokojowe około 20 st. To metoda utrwalająca, ponieważ dzięki niej mleko nie psuje się tak szybko, jak naturalne.

Plusy 

  • na skutek działania wysokiej temperatury mleko nie zawiera bakterii, które prowadzą do jego zepsucia
  • ma dłuższy okres trwałości niż zwykłe mleko, nawet do kilku miesięcy
  • nie trzeba go schładzać w czasie przechowywania
  • w trakcie podgrzewania niszczy się wszelkie zanieczyszczenia i drobnoustroje chorobotwórcze, które są obecne w surowym mleku
  • nie traci składników mineralnych ani białek
  • zawiera mniejsze ilości witaminy C i witamin z grupy B (ich straty dokonują się także w przypadku surowego mleka w trakcie procesu gotowania
  • nie powoduje alergii pokarmowych

Plusów, które można przypisać mleku typu UHT jest, jak widać, wiele i są one bardzo istotne. Więc chyba nie jest ono takie złe, jak niektórzy twierdzą?

www.fit.pl