Brzoskwinie, nektarynki, morele - źródło witamin

 Trzy tak do siebie podobne owoce, a zupelnie od siebie różne. Późnym latem, kiedy nadchodzi pora ich zbiorów, korzystajmy z tego co nam dają. Warto wspomnieć, że te owoce uchodzą za jedne z najzdrowszych. Jak odróżniać te niemal bliźniacze owoce? Co mają w sobie charakterystycznego i jakie posiadają właściwości? Dowiedzmy się dlaczego te owoce są dla nas tak dobre
fit.pl
2014-08-26 00:00
Udostępnij
Brzoskwinie, nektarynki, morele - źródło witamin

 

Brzoskwinie

Charakterystyczna dla tych owoców jest omszała skórka. Spotkamy je w barwie żółtej, czerwonej bądź zielonej i jest to zależne od ich odmiany. Można je uznać za skarbnice składników odżywczych, dlatego pamiętajmy aby stanowiły one ważny element diety. Korzyści, jakie płyną z jej spożywania jest mnóstwo. Przede wszystkim zawierają takie składniki jak: witamina PP, E, B1, B2, B3, B6, B9, C, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, wapń, beta-karoten, błonnik.

Nasz organizm ucieszy się z dostarczania mu brzoskwiń, ponieważ mają mu wiele dobrego do zaoferowania. Ważną ich zaletą jest to, że są mało kaloryczne oraz posiadają niski indeks glikemiczny. Bez obaw mogą je jeść osoby odchudzające się jak i diabetycy. Ponadto zaplusuje tutaj wysoka zawartość błonnika i zadowoli osoby stosujące diety do wyżej wymienionych przypadków.

Ciepłe kolory brzoskwiń, gwarantują im barwniki, głównie karotenoidy, które są istotne w zapobieganiu nowotworom. Stanowią ważny czynnik w walce z kancerogenami. Dlatego bierzmy te owoce pod uwagę w profilaktyce nowotworowej.
Aby zapobiec anemii jak i osteoporozie niezbędne okazują się tutaj witaminy A i C. Tak więc ten owoc jest tutaj wskazany. Zalecane są wegetarianom, kobietom w ciąży jak i osobom obciążonym ryzykiem tych chorób. Tak samo niezbędne okazują się przy schorzeniach oczu, skóry, jak i przy poprawie odporności. Dodatkowo zawarte w nich kwasy organiczne pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Także nie od dzisiaj wiadomo, że znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce m.in dzięki zawartości beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy A oraz PP.

Nektarynki

Są odmianą brzoskwiń, a różnią się one tym, że mają gładką skórkę, są nieco mniejsze, a także posiadają intensywniejszy kolor. Skład mają podobny do brzoskwiń. W zasadzie poza wyglądem niewiele się różnią. Mają słodszy smak i są bardziej soczyste. Można je spożywać naprzemiennie z brzoskwiniami.

Morele

Kuzynki powyższych owoców. Ten pomarańczowy owoc to jedno z najwiekszych źródeł potasu. Jest go znacznie więcej niż w brzoskwiniach. Poza potasem znajdziemy tu też sporo beta-karotenu, witaminy B2, C, żelaza, fosforu. Nieco mniej natomiast wapnia. Uzyskane korzyści z zawartości tych składników to przede wszystkim działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Pomagają w funkcjach nerek, regulują ciśnienie i zapobiegają anemii.

Często możemy spotkać na rynku morele suszone. Spożywając je dostarczymy organizmowi błonnika oraz wielu witamin, które na szczęście w większym stopniu zostają zachowane w owocu. Lecz nie zalecane są w takiej postaci cukrzykom, ze względu na dużą zawartość naturalnie występującego cukru i większą kaloryczność. Ta forma owoców powinna być jedzona przy nadkwasocie, gdyż wykazują one działanie zasadotwórcze.

Tak wiele zalet mogą posiadać tylko te owoce. Poprawią nam zdrowie, wygląd, samopoczucie. Z właściwości tych owoców korzystali ludzie od dawien dawna tak wiec i my to powielajmy i spożywajmy ich jak najwięcej.

Agata Soroczyńska

www.fit.pl