
BARWNIKI
Barwniki syntetyczne, do których trzeba podchodzić ostrożnie, to:
E 102 (tartrazyna) jest dodawana do oranżady, deserów w proszku, sztucznego miodu - szkodzi astmatykom i osobom uczulonym na aspirynę. U niektórych osób powoduje nadpobudliwość, dzieci mogą być rozdrażnione i zachowywać się inaczej niż zwykle;
E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek - może wywoływać różne reakcje alergiczne;
E 124 (czerwień koszenilowa) dodawana jest do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych - szkodzi osobom uczulonym
na aspirynę;
E 133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych - powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego;
E 154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi wędzonych i niektórych konserw rybnych - jeśli spożywamy te produkty zbyt często i w dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i w naczyniach limfatycznych.
KONSERWANTY
Powinniśmy zwrócić większą uwagę na:
E 210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, margarynie, piwie - u niektórych osób podrażnia on śluzówkę żołądka i jelit i wywołuje swędzącą wysypkę;
E 249 (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) używane do peklowania mięs - mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin.
E 220 do 228 (siarczyny) są w konserwach, w owocach kandyzowanych, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych - u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy.
[-------]
SUBSTANCJE ZAKWASZAJĄCE

E 260 (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych oraz w sosach - jest źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku;
E 508 (chlorek potasu), E 509 (chlorek wapnia), E 511 (chlorek magnezu) zawarte w przyprawach w dużych ilościach działają przeczyszczająco - powinny zrezygnować z nich osoby, które mają chore nerki i wątrobę;
E 525 (wodorotlenek potasu) dodawany jest do konfitur, galaretek - może wywoływać bóle jelitowo-żołądkowe;
E 517 (siarczan amonu) jest obecny w wielu artykułach - w większych stężeniach może być przyczyną biegunek.
SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE
Mają za zadanie poprawienie struktury produktu. Należy do nich cała gama nieszkodliwych substancji roślinnych. Jednakże i wśród nich zdarzają się takie, które mogą zaszkodzić.
E 400 (kwas alginowy) - jest niewskazany dla kobiet w ciąży;
E 407 (karagen) - może przyczyniać się do owrzodzenia jelit.
SUBSTANCJE ZASTĘPUJĄCE CUKIER
Są to półsyntetyczne zamienniki cukru (słodziki), produkowane częściowo z cukrów prostych. Niektóre z nich mogą być szkodliwe.
E 420 (sorbitol), E 421(mannitol) spotykane są najczęściej w żywności dla diabetyków - po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.
Podobnie rzecz się ma z intensywnymi substancjami słodzącymi, takimi jak np.:
E 951 (aspartam) i E 954 (sacharyna) - obie te substancje nie są polecane osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.
Zdaniem dietetyków, naszą czujność powinien budzić zbyt wydłużony okres ważności produktu. To może znaczyć, że użyto silnych konserwantów, które raczej nie sprzyjają zdrowiu.