Co warto wiedzieć o diecie ketogenicznej zanim zaczniesz?

Rozglądasz się za dietą odchudzającą? Czy słyszałeś już o diecie ketogenicznej? Jeśli rozważasz jej stosowanie - powinieneś najpierw zapoznać się z teorią i dowiedzieć się jak najwięcej o ketozie, poście przerywanym i zasadach żywieniowych związanych z keto dietą. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem, który odrobinę przybliży keto dietę i być może rozwieje wątpliwości dotyczące jej stosowania.
2023-01-19 00:00
Udostępnij
Co warto wiedzieć o diecie ketogenicznej zanim zaczniesz?

Na czym polega keto dieta?

Dieta ketogeniczna jest dietą o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu w posiłkach, przy jednoczesnym zminimalizowaniu zawartości węglowodanów w diecie. Dzięki zastąpieniu węglowodanów tłuszczami organizm osiąga stan ketozy, w którym pozyskuje energię z ketonów. Oznacza to, że gdy nie dostarczamy organizmowi węglowodanów w posiłkach - ich niezbędną do działania ilość organizm wytwarza sam, a energię pobiera z tłuszczu dostarczanego w pokarmach i tego, który wcześniej został zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.

Stosując keto dietę należy przestrzegać następującego rozkładu składników makro:

  • 70-75% tłuszczu - mowa o tłuszczach roślinnych i zwierzęcych dobrej jakości
  • 20-25% białka wysokiej jakości
  • 5% węglowodanów - dotyczy to węglowodanów pochodzących z niskowęglowodanowych warzyw i owoców

Więcej informacji można znaleźć w artykule pt. Dieta ketogeniczna dla początkujących na stronie KetoDietetyk.pl

Czy dieta ketogeniczna jest dla każdego?

kremowecurryzpoledwicawieprzowa

Dieta ketogeniczna jest przeznaczona zwłaszcza dla osób, które zmagają się z padaczką lekooporną. Poza tym jej stosowanie jest bezpieczne dla większości osób, jeżeli założenia keto diety są prawidłowo realizowane.

Stosowanie diety ketogenicznej powinno być skonsultowane ze specjalistą keto diety lub z lekarzem w przypadku:

  • osób stosujących leki na cukrzycę
  • osób przyjmujących leki na nadciśnienie
  • kobiet karmiących piersią

Czego nie można jeść na diecie ketogenicznej?

Stosując dietę ketogeniczną należy wykluczyć z jadłospisu dania i produkty, które zawierają węglowodany. Oznacza to rezygnację:

  • z cukru: słodyczy, mleka, piwa, syropu klonowego, miodu, soków owocowych, owoców o wysokiej zawartości węglowodanów, lodów, czekolady, napojów gazowanych
  • z produktów skrobiowych: pieczywa, ryżu, kaszy, płatków śniadaniowych, makaronu, ziemniaków, grochu, fasoli typu jaś, marchewki, chipsów, krakersów, frytek, fast foodów
  • ze słodzików i deserów

Bezwzględnie należy zrezygnować ze spożywania dań typu fast food czy produktów typu light.

A co można jeść?

Na szczęście keto dieta to nie tylko rezygnacja z produktów wysokowęglowodanowych. Lista produktów, z których można korzystać przygotowując posiłki jest naprawdę długa i daje mnóstwo możliwości:

  • ryby: tłuste ryby pieczone, smażone lub surowe
  • tłuszcze: olej z awokado, kokosowy czy z orzechów arachidowych, oliwa z oliwek, smalec, łój, masło
  • owoce niskowęglowodanowe: arbuz, borówki, truskawki, jeżyny, maliny, jagody
  • mięso: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, baranina, boczek, cielęcina, tłusty drób ze skórą
  • nabiał: ser feta, jajka, sery pleśniowe, majonez o niskiej zawartości węglowodanów, parmezan, tłusta śmietana, ser bałkański, mozzarella, tłuste sery żółte
  • warzywa niskowęglowodanowe: różne gatunki sałaty (np. rzymska, roszponka, lodowa, masłowa), różne gatunki kapusty (np. pekińska, pak-choi), kiszonki, kalarepa, brokuły, cukinia, bakłażan, szpinak, pomidory, ogórki, szparagi, kalafior, pieczarki, seler, szczypior,
  • orzechy: migdały, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzech kokosowy, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe

Przykładowe dania ketogeniczne

Dieta keto oznacza bardzo dużą różnorodność w kwestii przygotowywania posiłków. Można korzystać z gotowych przepisów, inspirować się nimi i je modyfikować lub tworzyć całkowicie autorskie dania ketogeniczne.

Przykładowe posiłki, które można jeść na keto diecie to:

  • zupa pomidorowa z grillowanym serem halloumi
  • zapiekany kalafior z kurczakiem i sosem serowym
  • kremowe curry z polędwicą wieprzową
  • paprykowy kurczak z podpiekanym kalafiorem
  • jajecznica na boczku z pieczarkami i pomidorami
  • pieczona golonka z sosem chrzanowym i ogórkiem kiszonym
  • makaron konjac z mięsem mielonym w pomidorach, zapiekany serem żółtym

Więcej pomysłów na keto posiłki można znaleźć NA TEJ STRONIE.

Post przerywany - jak go stosować?

To okresowe, zamierzone i celowe powstrzymywanie się od spożywania posiłków. Zadaniem postu przerywanego jest przyspieszenie procesu keto adaptacji, zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej, uruchomienie procesu autofagii, czyli samonaprawy organizmu poprzez usunięcie uszkodzonych i martwych komórek. Dzięki stosowaniu postu przerywanego zwiększamy szanse na cofnięcie cukrzycy typu 2 i insulinooporności, poprawiamy pracę mózgu i zdolność koncentracji, pozbywamy się stanów zapalnych organizmu.

Klasyczne formy stosowania postu przerywanego to 16:8 i 20:4, czyli 16 lub 20 godzin powstrzymywania się od spożywania posiłków i 8 lub 4 godziny okna żywieniowego. Okno żywieniowe oznacza czas, w którym można spożywać jeden, dwa lub trzy posiłki ketogeniczne - oczywiście w umiarze, do syta.

Czy post przerywany jest dla każdego?

Post przerywany jest dobrym rozwiązaniem PRAWIE dla każdego. Osoby, które nie powinny stosować postu przerywanego to:

  • osoby z niedowagą
  • kobiety w ciąży
  • kobiety karmiące piersią
  • osoby poniżej 18. roku życia

Osoby, które mogą stosować post przerywany pod nadzorem lekarza lub specjalisty żywienia ketogenicznego to:

  • cukrzycy
  • osoby przyjmujące leki
  • osoby cierpiące na dnę moczanową
  • osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego

Aby dowiedzieć się więcej o stosowaniu diety ketogenicznej i postu przerywanego warto zapoznać się z materiałami dostępnymi na stronie KetoDietetyk.pl.