Choć w sezonie letnim dostępna jest bez problemu – jej dzika forma objęta jest ochroną gatunkową.
Wykorzystywana głównie do sporządzania deserów, dżemów, soków, win i galaretek swe zastosowanie znajduje również w kosmetyce.
Jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, P, A, biotyny, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Zawiera również dość spore ilości soli mineralnych tj.: potas, sód, wapń, fosfor i magnez.
Olejki eteryczne, kwasy organiczne, pektyny i garbniki sprawiają, że porzeczka jest jednym z najcenniejszych letnich owoców.
Czarna porzeczka jest stosunkowo mało kaloryczna – 100g świeżych owoców dostarcza 60kcal.
Ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Służy jako naturalne antidotum w schorzeniach dróg moczowych, pęcherza i żołądka.
Naukowcy z Uniwersytetu Belgradzkiego w Serbii udowodnili, iż ekstrakt z pestek porzeczki ma ochronny wpływ na ludzkie limfocyty. Tym samym ma działanie wzmacniające odporność.
Pracownicy Instytutu Chemicznego w Białymstoku również odkryli niezwykłe właściwości czarnej porzeczki. W badaniach na szczurach okazało się bowiem, że chroni ona lipidy i białka przed utleniającymi modyfikacjami w przypadku zatrucia etanolem. Zatem wszyscy miłośnicy alkoholu powinni popijać go sokiem porzeczkowym lub przyrządzać na jego bazie drinki – zmniejszy to znacznie jego niekorzystny wpływ na organizm.
Liście porzeczki, z których można przyrządzać napary są źródłem fitoncydów – naturalnych substancji przeciwbakteryjnych, grzybobójczych i pierwotniakobójczych.
Napary te pozwalają także oczyścić organizm z toksyn, pobudzają przesączanie w kłębuszkach nerkowych, działają przeciwzapalnie zmniejszając tym samym obrzęki.
Świeże liście można wykorzystać w postaci okładów w przypadku ciężko gojących się ran, owrzodzeń bądź ukąszeń przez owady.
Z nasion czarnej porzeczki uzyskuje się bardzo ceniony zwłaszcza w kosmetyce olej. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe w tym bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwas linolowy. Odpowiada on m.in. za nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę, reguluje czynności gruczołów łojowych, obniża ryzyko chorób serca i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Można go także wykorzystywać do przyrządzania owocowych deserów.
Liście porzeczki możemy suszyć zachowując ich wszystkie dobroczynne właściwości, owoce zaś mrozić – dzięki czemu nadal będą bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a my będziemy mogli cieszyć się nimi cały rok!
Joanna Jamróz
www.fit.pl