Dieta Cambridge została opracowana w 1970 r. przez dr Alana Howarda na Uniwersytecie w Cambridge, jednak jako komercyjny produkt trafiła do sprzedaży dopiero w latach 80-tych.
Produkty sprzedawane pod nazwą Dieta Cambridge to przemysłowe mieszanki zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji i utrzymania masy ciała. Ich skład komponowany jest tak, by przy niskiej kaloryczności (ograniczona do minimum ilość tłuszczów i węglowodanów) zaspakajały zapotrzebowanie na białko, podstawowe witaminy i składniki mineralne.
Dieta z proszku
Produkty Cambridge występują w formie gotowej do spożycia (batony, napoje) lub wymagającej prostego przygotowania (np. zupy, owsianki, koktajle w proszku, które wystarczy jedynie zalać wodą i wymieszać). Stosowanie diety polega na spożywaniu w ramach codziennych posiłków 3-4 tego typu produktów lub w wariantach mniej restrykcyjnych – spożywaniu konwencjonalnych niskokalorycznych posiłków oraz uzupełnianiu ich odpowiednimi produktami Cambridge.
Bardzo mało kalorii
Dieta Cambridge należy do grupy diet bardzo niskoenergetycznych (VLCD – ang. very low calorie diet). W najbardziej restrykcyjnej formie zakłada przyjmowanie niewiele ponad 400 kcal dzienne. Dopiero w okresie stabilizacji masy ciała dopuszczalne jest zwiększenie dziennej wartości energetycznej diety do 1500 kcal.
Opinia ekspertów Fit.pl
Dieta Cambridge może być pomocna w leczeniu otyłości, trzeba jednak pamiętać, że należy ją stosować wyłącznie pod opieką specjalisty lekarza lub dietetyka. Z diet o bardzo niskiej kaloryczności powinno się korzystać jedynie w przypadku zagrażającej zdrowiu otyłości. Dieta Cambridge, podobnie jak inne bardzo niskokaloryczne diety, nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące, dzieci oraz osoby, w przypadku których zbyt niska kaloryczność posiłków może sprzyjać nasileniu występujących problemów zdrowotnych. Drastyczne obniżenie ilości dostarczanych kalorii może prowadzić do wystąpienia niekorzystnych skutków ubocznych, w tym osłabienia, bólów i zawrotów głowy, nudności oraz zaparć. Trzeba również zaznaczyć, że żywienie się łatwymi w przyrządzeniu zupkami czy koktajlami choć wygodne, to jednak nie mobilizuje do wypracowania własnego zdrowego sposobu odżywiania. Tymczasem wiadomo, że skuteczność odchudzania w dużej mierze zależy od zmiany nawyków żywieniowych.
dr Joanna Anna Walczak
dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
www.dieta.fit.pl