Jesień na talerzu. Z czym łączyć sezonowe produkty, aby budować odporność?

Coraz krótsze dni i kapryśna aura oznaczają jedno – nadeszła jesień. To doskonały czas na wprowadzenie do diety bardziej sycących i rozgrzewających potraw pełnych sezonowych warzyw i owoców. O tej porze roku dania mają nie tylko dostarczać energii, ale też wspierać układ odpornościowy lub rozpieszczać smakiem, gdy dopadnie nas chandra. Jak zatem skomponować jesienny talerz idealny?
2023-10-02 00:00
Udostępnij
Jesień na talerzu. Z czym łączyć sezonowe produkty, aby budować odporność?

Zmiana pór roku wprowadza rewolucję w codziennym menu – żegnamy lekkie sałatki, orzeźwiające chłodniki i owocowe sorbety, którymi delektowaliśmy się latem. Jesienią lepiej wybierać bardziej treściwe i pożywne dania, które wzmocnią naszą odporność i rozgrzeją organizm w chłodniejsze dni. Wprowadzenie do diety produktów bogatych w witaminy, o przeciwzapalnych właściwościach z pewnością wyjdzie nam na zdrowie i poprawi samopoczucie. Podpowiadamy, czego nie może zabraknąć w jadłospisie, gdy pogoda nie dopisuje!

Moc witamin i minerałów

Podstawę diety, niezależnie od pory roku, powinny stanowić warzywa i owoce. Choć z ich bogactwem kojarzy się głównie lato, także jesienią możemy cieszyć się różnorodnością sezonowych produktów – burakami, brukselką, kalafiorem czy dynią. W połączeniu z warzywami korzeniowymi jak marchewka, pietruszka czy seler przyrządzimy z nich rozgrzewające zupy lub kremy, które doskonale sprawdzą się na kolację i dostarczą organizmowi witaminę C, K, B9 oraz potas. Przygotowując zupę, nie można zapomnieć o przyprawach – pieprz cayenne, czarnuszka czy kurkuma nie tylko dodają potrawom ostrości i wspaniałego aromatu, ale wykazują przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości.

– Zupy to idealna propozycja na jesień – te w formie kremu możemy dodatkowo posypać pestkami lub orzechami, które są źródłem zdrowych tłuszczów i zwiększają wchłanianie się witamin z warzyw. To alternatywa dla groszku ptysiowego, który choć smaczny, nie jest bogaty we właściwości odżywcze, dlatego sięgajmy po niego sporadycznie. Oprócz zup, o tej porze roku warto postawić na rozgrzewające potrawy jak chociażby gulasz, kaszotto czy curry – mówi Natalia Chmielewska, dietetyk kliniczny i ekspertka sieci POLOmarket. – Oczywiście warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo, ale jesienią dobrym wyborem będą mrożonki. Mrożenie to jedna z najskuteczniejszych metod przechowywania żywności, która pozwala zachować pełną wartość odżywczą składników. Dobrze mieć w zamrażalniku mieszanki warzyw, z pomocą których szybko przygotujemy zdrowy, domowy posiłek, zwłaszcza gdy brakuje nam czasu i opcja zamówienia pizzy na wynos kusi – radzi ekspertka.

Zbilansowane posiłki

Komponując dania, powinniśmy zwracać uwagę na to, aby znalazły się w nich produkty z trzech grup: węglowodany, białka oraz zdrowe tłuszcze. Odpowiednio zbilansowana dieta ma korzystny wpływ na układ immunologiczny, odpowiedzialny między innymi za walkę z infekcjami. Jako źródło białka, oprócz drobiu, produktów mlecznych i tofu, warto regularnie spożywać ryby – najlepiej pieczone lub gotowane na parze. Łosoś, dorsz czy mintaj zawierają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy omega-3, witaminy z grupy A i D oraz wspierające odporność selen i cynk. Ryby to również bogactwo zdrowych tłuszczów, które znajdziemy też w awokado, pestkach, nasionach i orzechach czy oliwie z oliwek. W kwestii węglowodanów – na talerzu nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych – pieczywa, makaronów czy kasz oraz surówek – z marchewki, ogórka i koperku lub tartych buraczków.

– W jesiennym jadłospisie powinny znaleźć się składniki bogate w przeciwutleniacze, jak marchewka czy buraki, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym osłabiającym nasz układ immunologiczny. Nie zapominajmy także o kiszonkach, o których prozdrowotnym działaniu mówi się od lat. Kiszone buraki, kapusta czy ogórki są naturalnym probiotykiem chroniącym organizm. Wytwarzane podczas fermentacji bakterie kwasu mlekowego wspierają zdrowie układu pokarmowego. Ma on pośredni wpływ na odporność – ok. 80% komórek odpornościowych, które stymuluje sfermentowana żywność, znajduje się właśnie w jelitach – wyjaśnia Natalia Chmielewska, dietetyk i ekspertka sieci POLOmarket.

Małe przyjemności

Oprócz diety, nie można zapominać o wpływie emocji na nasze zdrowie – wysoki poziom stresu, zmartwienia, brak humoru mogą negatywnie działać na samopoczucie. W odpowiedzi na kapryśną pogodę i jesienną chandrę często szukamy ciepła i przyjemności w jedzeniu. I to zupełnie normalne! Dlatego od czasu do czasu warto pozwolić sobie na comfort food, czyli jedzenie, które przynosi radość, cieszy podniebienie oraz poprawia nastrój.
Może to być kilka kostek czekolady, placki ziemniaczane czy kluski śląskie jak od babci albo słodkie wypieki z wykorzystaniem sezonowych owoców. Szarlotka z jabłkami lub kieszonki z ciasta francuskiego ze śliwkami – to tylko kilka propozycji, a możliwości są praktycznie nieograniczone! Zamiast cukru można dodać do nich miód, który działa przeciwzapalnie, wspiera w walce z infekcjami i łagodzi objawy przeziębienia. Do deserów pasować będą również korzenne przyprawy o działaniu przeciwwirusowym, takie jak cynamon, kardamon i imbir.

Jesienna dieta powinna być nie tylko smaczna, ale też zdrowa – może pomóc wzmocnić odporność lub poprawić nastrój w gorszy dzień. Kluczem jest odpowiednia dawka warzyw i owoców, spożywanie zbilansowanych posiłków, a także zachowanie balansu i sporadyczne pozwalanie sobie na małe przyjemności.

Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

 

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

 

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

 

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom

 

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

 

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

 

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

 

 

Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.