Dieta czerwona doskonale reguluje ciśnienie krwi, hamuje gwałtowne zmiany nastroju, pobudza metabolizm i ułatwia trawienie.
Wybieraj:
- truskawki świeże i mrożone
- czerwone mięso: wołowinę, jagnięcinę
- pomarańcze, mandarynki
- pomidory
- żółty melon, dynię
- czereśnie i wiśnie
- marchewkę lub sok z jej dodatkiem, np. bananowo-mandarynkowo-marchewkowy
Ograniczaj:
- mleko i żółte sery
- potrawy smażone na tłuszczu
- alkohol, szczególnie piwo i drinki
- słodycze i mocną kawę
Codziennie rano:
Śniadanie
- szklanka ziołowej lub owocowej (np. z hibiskusa lub jeżyny) herbaty niesłodzona
- 200g chudego jogurtu naturalnego
- 20 dag sałatki owocowej, np. z truskawek, malin lub mieszanych owoców
- 1 kromka ciemnego pieczywa
II śniadanie
- szklanka soku z różowych grapefruitów przyprawionego pieprzem, solą i kroplą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Dzień I
Obiad
- zupa krem z dyni
- warzywa (marchewka, czerwona kapusta ugotowana na parze, pomidor, kawałek rzepy, papryki, 1–2 rzodkiewki, łyżeczka oliwy)
Kolacja
- 1 szklanka soku z czerwonych porzeczek i malin
- sałatka z arbuza, soku z cytryny i banana
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Dzień II
Obiad
- zupa krem z pomidorów i cebuli z dodatkiem świeżej bazylii i estrogenu
- ryba pieczona w folii z dodatkiem ziół z plasterkiem cytryny i jedną łyżeczką sosu sojowego
Kolacja
- sałatka z pomarańczy (1 pomarańcza, kilka liści sałaty, łyżeczka oliwy, sól, parę ziarenek sezamu)
- grzanka z pomidorem
Dzień III
Obiad
- szklanka zupy kremu z selera (kawałek bulwy i łodygi, marchewki, pomidora, 5 truskawek i garść malin)
- polędwica z porzeczkami i 2 łyżkami ugotowanego makaronu
Kolacja
- pucharek mieszanych cytrusów (pół grejpfruta, mandarynka, pomarańcza, sok z cytryny) – sałatka z warzyw z grzanką
www.fit.pl