Codziennie zjedz
* ok. 200g białego pszennego pieczywa (3-4 kromki)
* 300 g ugotowanych i przetartych warzyw; w dowolnych ilościach możesz jeść przecier pomidorowy
* białko w postaci lekkostrawnych homogenizowanych twarożków i jogurtów wzbogaconych w bifidobakterie (ok. 150 -200 g)
Nie używaj środków przeczyszczających, bo dezorganizują pracę jelit i niszczą naturalną florę bakteryjną układu trawiennego. Jedz produkty zawierające bifidobakterie, np. jogurty, desery, serki BIO. Sięgnij po tabletki z bifidobakteriami.
Przykładowe menu
śniadanie: kromka chałki z łyżką margaryny, 50 g (1 opakowanie) serka light 3%, kawa lub herbata z mlekiem i/lub słodzikiem
obiad : 50 g gotowanej ryby, 4 łyżki gotowanej marchewki z groszkiem, kompot
kolacja: kromka białego chleba z plastrem chudej wędliny, herbata ze słodzikiem i cytryną
śniadanie: bułka maślana z masłem i miodem, jajko na miękko, szklanka mleka z łyżeczką kakao
obiad: szklanka ugotowanego ryżu z warzywami, 100g gotowanej piersi kurczaka
kolacja: 4-6 klusek leniwych z łyżką masła i słodzikiem
śniadanie: pełnoziarnista bułka posmarowana miękką margaryną, łyżka niskosłodzonego dżemu albo serka BIO (w ostateczności drożdżówka), kawa z mlekiem i słodzikiem
obiad: ugotowany makaron (50 g suchego) z odrobiną sosu pomidorowego i bazylii (najlepiej świeżej)
kolacja: bułka posmarowana cienko Florą, pasztet z soczewicy, ogórek kiszony
Dozwolone przekąski:
- kromka chleba
- bułka cienko posmarowana masłem
- naturalny jogurt
- gotowane lub pieczone bez skórki warzywo lub owoc
Aby wytrwać
- jedz często i mało, a każdy kęs przeżuwaj wolno; pobudzi to wszystkie enzymy trawienne, a także spowoduje, że zjesz znacznie mniej
- nie zapominaj o posiłkach, bo głodzenie się spowalnia pracę jelit
- staraj się nie łączyć białek z węglowodanami, dlatego posiłek zacznij od serka, a po bułkę sięgaj dopiero po godzinie
- unikaj mocnej czarnej herbaty, która zawiera dużo garbników, co spowalnia pracę jelit; zapomnij o "pustych kaloriach" zawartych we wszystkich alkoholach