W Danii ta dieta zrobiła furorę. Teraz przybyła do Polski. Czy w naszych warunkach też się sprawdzi?
fit.pl
2006-06-27 00:00
Udostępnij
Dieta Kopenhaska
foto 1W Danii ta dieta zrobiła furorę. Teraz przybyła do Polski. Czy w naszych warunkach też się sprawdzi?

Stworzył ją mężczyzna mieszkający w Danii – stąd jej nazwa. W jego przypadku dieta poskutkowała i dość szybko zyskała grono zwolenników. Na pierwszy rzut oka kuracja Kopenhaska nie zawiera żadnych restrykcyjnych nakazów, czy zakazów. Jej tajemnica tkwi w minimalnych ilościach spożywanej żywności i dość oryginalnym – chciało, by się rzec – specyficznym – doborze pokarmów.

Zasady ogólne
W diecie Kopenhaskiej zupełnie wykluczone zostały trzy grupy produktów spożywczych: produkty zbożowe, słodycze i wyroby alkoholowe. Na co dzień dopuszcza się spożycie chudego mięsa, jaj, warzyw i niewielkich ilości owoców. Każdego dnia do śniadania poleca się wypicie czarnej kawy z jedną kostką cukru. Takie działanie ma na celu pobudzenie przemiany materii i aktywowanie organizmu do pracy. Dieta zakłada systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn. Zdaniem propagatorów, aby osiągnąć optymalny efekt oczyszczenia organizmu należy w ciągu dnia wypijać przynajmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Pokarmów w diecie faktycznie jest niewiele i jeśli pojawi się uczucie głodu, autorzy radzą przytłumić je szklanką wody mineralnej. Częste popijanie płynów ma zmniejszać odczuwanie ssania w żołądku, a jednocześnie ma wspomagać procesy detoksykacyjne.

Wskazania szczegółowe
Dieta kopenhaska przewiduje spożywanie w ciągu 13 kolejnych dni jedynie 3 niewielkich posiłków w ciągu dnia (przykłady posiłków w ramce poniżej). Posiłki zalecane w diecie powtarzają się po dwa razy w poszczególne dni diety. Lunch i obiad można zmieniać nawzajem kolejnością, ale tylko pod warunkiem, że będzie to miało miejsce tego samego dnia. W trakcie trwania kuracji autorzy zdecydowanie wykluczają spożycie jakiegokolwiek dodatkowego jedzenia. Takim dodatkowym jedzeniem autorzy określają między innymi: lampkę wina, piwo, cukierek, orzeszki, a nawet gumę do żucia. Dlatego należy pamiętać, że jeżeli podczas kuracji spożyje się jakiś produkt spożywczy spoza ram dietetycznych narzuconych przez kurację kopenhaską, to należy to traktować tak, jakby złamało się reżim. W tym momencie kurację uważa się za przerwaną i tym samym efekt odchudzania zostanie zniweczony. Jeżeli kuracja zostanie przerwana przed upływem 6 dni, można ją powtórzyć od nowa po okresie 3 miesięcy. Jeżeli kurację przeprowadziło się punkt po punkcie we wszystkim, nie można jej absolutnie powtórzyć szybciej niż po roku. Zaleca się jednak, aby kurację powtórzyć po 2 latach (jeśli jest to potrzebne). Ze względu na długość kuracji warto zaplanować ją w czasie znacznie wcześniej. Warto zorientować się, czy w tym czasie nie jesteśmy zaproszeni do znajomych na urodziny czy inne przyjęcie, gdzie zostaniemy wystawieni na pokusę spożycia przysmaków i delicji.

[-------]

Jakie daje efekty?
Zdaniem autorów nadrzędny cel diety to zmiana i uregulowanie przemiany materii osoby ją stosującej. W efekcie końcowym zastosowanie tej kuracji ma doprowadzić do takiej równowagi organizmu, że po zakończeniu diety można jeść normalnie bez obaw o przyrost masy ciała. Nie ma mowy o występowaniu efektu jo-jo, ponownym przybieraniu na masie. Autorzy sugerują, że taki stan „uspokojenia” organizmu ma się utrzymywać przez okres pierwszych dwóch lat, od momentu zakończenia diety. Są zdania, że jeśli dieta zostanie przeprowadzona w sposób rygorystyczny i konsekwentny, to ubytek masy ciała może sięgać nawet 7-20 kilogramów.foto 3 Kuracja zaplanowana jest na okres 13 dni i aby osiągnąć optymalny efekt, należy zastosować się do szczególnego wskazania – diety nie można skrócić ani przedłużyć nawet o jeden dzień.

Szczegółowy plan posiłków z podziałem na dni.

DZIEŃ 1 i 8
Śniadanie:1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak 100g, 1 pomidor
Obiad:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g

DZIEŃ 2 i 9
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
Lunch:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g
Obiad:1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3 i 10
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
Lunch: gotowany szpinak,1 świeży owoc, 1 pomidor
Obiad:1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną 150g

DZIEŃ 4 i 11
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
Lunch: tarta marchewka 150g, jajko na twardo, twarożek naturalny 100g
Obiad: sałatka owocowa 100g, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 5 i 12
Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
Lunch: duża chuda ryba
Obiad:1 befsztyk, sałata i brokuły 200g

DZIEŃ 6 i 13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Lunch: kurczak gotowany 150g, sałata z olejem i cytryną 150g
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka

DZIEŃ 7
Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
Lunch: kawałek chudego grilowanego mięsa 150g
Obiad: NIC

A.Czarnewicz-Kamińska
www.fit.pl