Dieta 1000 kcal
Zjadasz 1000 kcal dziennie (dorosła kobieta potrzebuje ok. 2000 kcal dziennie) przez co najmniej kilka miesięcy. Musisz zrezygnować ze słodyczy, a także z tłuszczów zwierzęcych na rzecz oliwy z oliwek i innych olejów roślinnych. W diecie jest dużo warzyw, owoców, chudych serów, ryb i mięsa. Jemy pięć niewielkich posiłków dziennie, ostatni na 2 godz. przed snem. Pijemy niegazowaną wodę mineralną i soki. Nie używamy ostrych przypraw, soli. Nie smażymy, tylko gotujemy.
Skuteczność - duża. Ważne, by z diety wychodzić stopniowo, pod okiem dietetyka.
Ryzyko jo-jo - duże, szczególnie jeżeli stosowana jest cyklicznie, z przerwami.
Wady - osłabia organizm.
Zalety - gwarantuje szybką utratę kilogramów, doskonała jako etap długiej kuracji.
Głodówka
Pijemy dużo wody mineralnej i/lub napojów bogatych w witaminy oraz składniki mineralne. Oczyszcza organizm, pobudza przemianę materii. Nie powinna trwać dłużej niż 2 dni.
Skuteczność - średnia, stanowi jeden z etapów odchudzania, nie można jej traktować jako sposobu na odchudzanie.
Ryzyko jo-jo - bardzo duże. Wygłodzony organizm chce jeść!
Wady - krótkotrwałe efekty, wymaga opieki lekarza, nie uczy dobrych nawyków żywieniowych, może być niebezpieczna dla zdrowia.
Zalety - rozsądna głodówka (jednodniowa!) jest korzystna dla zdrowia, oczyszcza.
Dieta "proszkowa", bardzo niskoenergetyczna (500-1000 kcal)
Posiłki to napoje i zupy wielosmakowe w postaci sproszkowanej. Miesza się je z gorącą wodą (zupy) albo z ciepłą lub ostudzoną (napoje). Niedawno pojawiły się gotowe do jedzenia batony. Dietę uzupełniają napoje bezkaloryczne - minimum 2 litry dziennie.
Skuteczność - bardzo duża.
Ryzyko jo-jo - duże, gdyż nagły powrót do diety o wiele bardziej kalorycznej skutkuje szybkim odrobieniem utraconych kilogramów.
Wady - reżim wymaga dużej samodyscypliny. Dieta bywa niesmaczna i monotonna, a przez to męcząca. Osłabia.
Zalety - bardzo szybko się chudnie, wygodna (gotowe posiłki), zbilansowana (dostarcza witamin i składników mineralnych).
[-------]
Dieta wysokobiałkowa
Opiera się głównie na mięsie, jajkach, mleku, serach i rybach. Dostarcza energii, zapewnia odbudowę wyniszczonych tkanek organizmu.
Skuteczność - duża, białko pobudza metabolizm, przez co zwiększa spalanie tłuszczu.
Ryzyko jo-jo - jeśli nagle powrócisz do poprzedniego menu, zapominając o ograniczaniu kalorii ryzyko jo-jo jest spore.
Wady - duża ilość białka obciąża nerki, może powodować zaburzenia w pracy układu moczowego i zaparcia.
Zalety - pozwala chudnąć raczej bez wyrzeczeń, stosowana mniej więcej przez dwa tygodnie przyspiesza metabolizm, jest sycąca.

Jesz mięso, ryby. Dieta dostarcza dużych ilości białka i tłuszczów, za to ogranicza węglowodany (z początku do 20 g na dobę, czyli ok. 3 - 4 łyżeczek cukru). Nie jesz owoców, pieczywa, makaronów i ziemniaków.
Skuteczność - średnia, efekt gwarantowany w przypadku długotrwałego stosowania, jednak efektem ubocznym diety opartej na bogatym w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe tłuszczu zwierzęcym może być miażdżyca, nadciśnienie, choroby serca.
Ryzyko jo-jo - spore. Wiele osób rezygnuje z tej diety z powodu kłopotów ze zdrowiem.
Wady - za mało warzyw i owoców. Długo stosowana osłabia organizm. Może powodować też arytmię serca, kwasicę, wymioty.
Zalety - przyspiesza metabolizm (białko). Pozwala schudnąć do 5 kg w ciągu dwóch tygodni (ale nie powinna być stosowana jako dieta okresowa, m.in. ze względu na zagrożenie miażdżycą i hipercholesterolemią).
Dieta kopenhaska
Nie wolno jej stosować dłużej niż 13 dni! Zaleca picie dużych ilości kawy (na czczo).
Skuteczność - średnia, wzmaga metabolizm, ale na krótko.
Ryzyko jo-jo - duże. Mało kto jest w stanie dotrwać do końca diety.
Wady - niezbilansowana pod względem najważniejszych składników odżywczych, chudniesz głównie z powodu odwodnienia.
Zalety - można zrzucić ok. 5 kg w dwa tygodnie.
Dietetyk przez internet
Wypełniasz ankietę i wysyłasz do internetowej poradni dietetycznej. Dietetyk układa dietę specjalnie dla ciebie.
Skuteczność - średnia, wymaga samokontroli.
Ryzyko jo-jo - średnie, ze względu na brak kontroli dietetyka, szczególnie po kuracji.
Zalety - jesz to, co lubisz. Dieta ułożona przez specjalistę gwarantuje właściwy bilans składników odżywczych, stosunkowo niedroga.
Wady - brak kontroli ze strony specjalisty układającego dietę, często stosowane diety sztampowe, niedostosowane w 100 proc. do indywidualnej sytuacji.
Program indywidualny
Dietetyk zbiera informacje na temat twojego stylu życia, stanu zdrowia oraz robi komputerowy pomiar składu ciała. Otrzymujesz indywidualnie dobraną dietę.
Skuteczność - duża, jadłospis jest ściśle dostosowany do ciebie.
Ryzyko jo-jo - małe dzięki regularnej kontroli w trakcie i po kuracji.
Zalety - dietetyk daje ci wsparcie. Podczas wizyt kontrolnych uczy, jak się odżywiać.
Wady - usługa nie należy do tanich. Koszt od ok. 600 zł.
www.fit.pl