Dr Davida Heber jest założycielem Centrum Badań nad Odżywianiem Człowieka przy Uniwersytecie Kalifornijskim, prowadzi Klinikę Dla Osób Zagrożonych Otyłością. Amerykański lekarz, profesor medycyny i zdrowia publicznego, doktor filozofii.
Dieta opisana jest w książce pod tym samym tytułem. Oto co o diecie mówi sam twórca: „Podstawy naukowe i filozofię, związane z tą dietą i książką, stworzyłem pracując przez ponad dwadzieścia lat z tysiącami pacjentów w Los Angeles. L.A. jest miastem, w którym sylwetka ma ogromne znaczenie – zarówno dla studentów Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, aktorów z Hollywood, jak i zwykłych rodzin udających się na plażę. Każdy chce wyglądać jak najlepiej, a ja nauczę cię, jak osiągnąć najlepszy kształt, wprowadzając w życie prosty, czternastodniowy plan.”
Pamiętaj, że walka z otyłością nie tylko ma na celu ukształtować ciało, ale także zapobiegać groźnym chorobom cywilizacyjnym jak: cukrzyca drugiego stopnia, choroby układu sercowo – naczyniowego (miażdżyca, zawały, itd.), niektóre odmiany raka, alergie i wiele innych.
Oto najważniejsze zasady diety L.A.:
- kształt ciała związany jest z poziomem tkanki tłuszczowej w organizmie. Pierwszy krok – wyobraź sobie swoją idealną sylwetkę, drugi krok - dieta nie może być karą, po trzecie – zmiana nawyków żywieniowych,
- trzeba wiedzieć, że podział tkanki tłuszczowej i określenie jego rodzaju jest bardzo istotne: tkanka tłuszczowa w dolnej części ciała jest wyspecjalizowanym organem, natomiast jej kształt jest uwarunkowany reakcją organizmu na hormony żeńskie. Poprzez sposób odżywiania i styl życia mamy wpływ na to, ile tkanki tłuszczowej zgromadzi się w dolnej części ciała. Otłuszczenie środkowej części ciała reaguje na hormon stresu, gromadzi energię na nagłe potrzeby, pomaga przetrwać okresy niedożywienia przez panowanie nad uczuciem głodu oraz chroni przed infekcjami, które powodują śmierć u głodujących ludzi, więc uwaga na diety niedoborowe, głodówki, czy diety 1000 kalorii,
- białko i woda przede wszystkim – organizm ludzki składa się z tych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i zdrowej redukcji tkanki tłuszczowej. Poznaj swoje dzienne zapotrzebowanie na białko – to ono zamienia tłuszcz w mięśnie, ponieważ masa mięśniowa określa ilość kalorii spalanych w spoczynku. Ważne by jeść 1 g białka na kilogram masy ciała. Dołącz do swojej diety mięso drobiowe, ryby, jaja, ser tofu, mleko sojowe czy chudy nabiał,
- nie wolno się głodzić. Chcąc schudnąć należy jeść 4 – 5 posiłków dziennie, prawidłowe śniadanie lub jego brak warunkuje napady głodu przez cały dzień,
- pamiętaj o ukrytych tłuszczach, cukrach i skrobi w produktach spożywczych, robiąc zakupy uważnie czytaj etykiety na opakowaniach,
- jedz kolorowa warzywa i owoce – np. żółto-zielone kolory znajdujące się w szpinaku i awokado to luteiny, które koncentrują się w jednej z części siatkówki oka, gdzie skupia się światło. Chroni oko przed zwyrodnieniami plamki oka. Czerwony, czerwono-purpurowy, pomarańczowy, zielony, biało-zielony i pomarańczowo-żółty reprezentują odpowiednio następujące związki chemiczne: antocyjany, karoteny, glukozynolaty, sulfidamy allilowe i flawonoidy. To antyutleniacze, które mają wpływ na funkcjonowanie mózgu, wzrok, detoksykację (istotną w procesie odchudzania) i mogą pomóc w profilaktyce antynowotworowej,
- pamiętaj o błonniku – nie tylko dla tego, iż zwiększając swoja objętość pomaga zjeść mniej, także oczyszcza jelita z ubocznych produktów przemiany materii i zwiększa przyswajalność składników odżywczych. W błonnik bogate są: kasze, ciemny ryż, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, świeże warzywa i owoce. Produkty te dostarczają m.in. potas, magnez, cynk, czy witaminy z grupy B. Błonnik spowalnia trawienie węglowodanów, wchłanianie fruktozy, tym samym znacząco ogranicza produkcję insuliny, dzięki czemu dłużej czujemy się syci,
- zapoznaj się z indeksem glikemicznym produktów, oraz podziałem na złe węglowodany (proste) i na właściwe (złożone). Wybieraj nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, cieciorka, ciecierzyca, soczewica), kasze (jęczmienna, gryczana, komosa), makaron razowy, kwaśne owoce, warzywa jak: brokuły, dynię, kalafior, fasolka szparagowa
- w diecie LA tłuszcze Omega – 3 odgrywają znacząca role nośnika witamin i minerałów, zawarte są w tłustych rybach (tuńczyk, łosoś, makrela), orzechach, tłoczonej na zimno oliwie z oliwek (extra vergine),
- potrawy doprawiaj sosem winegret, olejem lnianym, oliwą z oliwek, siemieniem lnianym, świeżymi ziołami, natką pietruszki, imbirem, kolendrą, cynamonem, ostrymi przyprawami, jak pieprz cayenne, papryka ostra, różne rodzaje pieprzu, które pobudzają przemianę materii. Sól ogranicz do niezbędnego minimum,
- ogranicz jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans zawartych w: tłustym mięsie, margarynie, przetworzonym jedzeniu, słodkich i słonych przekąskach jak np. batoniki i chipsy
-
uzupełnienie diety w odpowiednie, naturalne suplementy
-
jak najwięcej ruchu – jeśli nie masz czasu regularne zajęcia fitness, basen czy bieganie, staraj się jak najczęściej chodzić piechotą, nie używać windy, wychodzić z psem itd.
Więcej na temat diety w książce Davida Hebera "Dieta Los Angeles. Sylwetka doskonała”.