Zobacz listę produktów wraz z ich indeksami glikemicznymi
Program żywieniowy wymyślony przez Montignaca jest odpowiednio zbilansowany i bogaty w składniki odżywcze. Jest przy tym bezpieczny i nie powoduje efektu jojo, o ile tylko nie potraktujemy go jako doraźnej diety.
Na czym polega dieta Montignaca?
Program podzielony jest na dwa etapy. Pierwszy polega na dojściu do upragnionej wagi, drugi na jej utrzymaniu. Faza odchudzania może trwać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. Sam Montignac w ciągu trzech miesięcy schudł 15 kilogramów.
Dieta Montignaca polega na umiejętnym łączeniu i unikaniu produktów z siedmiu grup.
- Wskazane jest spożywanie węglowodanów o jak najniższym indeksie glikemicznym.
- Warzywa można łączyć z każdą grupą.
- Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (do 35) można łączyć z tłuszczami.
- Węglowodany o indeksie glikemicznym powyżej 35 można łączyć z białkami i warzywami, ale już nie z tłuszczami.
- W ciągu dnia spożywa się trzy główne posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Ważne by jeść o tych samych porach.
- Śniadanie powinno być bogate w węglowodany, obiad powinien być mieszanką białek i tłuszczów, a kolacja białek i węglowodanów.
- Niegazowaną wodę mineralną pijemy przed lub po posiłku, nie w trakcie.
Drugi etap diety Montignaca
Drugi etap jest bezpośrednią kontynuacją pierwszego. To nie jest już dieta, ale styl odżywiania się, który można stosować cały czas. Ważne by nadal unikać węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Odpada więc wszelkiego rodzaju alkohol, a jeśli już od czas do czasu sięgniemy po lampkę wina, nie powinno się łączyć jej z tłuszczami.
Czy warto?
Na to pytanie każdy powinien sam sobie odpowiedzieć. Dieta Montignaca ma tę zaletę, że nie każe nam się głodzić. Nie ograniczamy posiłków, dostarczamy organizmowi wszelkich składników odżywczych, nie grozi nam efekt jojo. Nie jest to jednak typowa dieta odchudzająca, a efekty są rozciągnięte w czasie. Realnie możemy liczyć na utratę do 1-2 kg tygodniowo.
www.fit.pl