Zmarszczki są zmorą wielu kobiet w przeróżnym wieku. U niektórych pojawiają się one zaraz po trzydziestym roku życia, a u innych dopiero po pięćdziesiątce. Co na to wpływa? Przede wszystkim genetyka. Jak się okazuje powstawaniu zmarszczek i wszelkiego rodzaju bruzd można jednak zapobiegać i to w zupełnie naturalny sposób, wykluczając drogie kremy, czy kuracje odmładzające. Sekretem pięknej skóry jest odpowiednio skomponowana dieta, która odgrywa znaczącą rolę w kondycji naszej skóry.
Dietę powinniśmy wzbogacić szczególnie w dużą ilość owoców oraz zielonych warzyw liściastych i strączkowych. Warto sięgnąć także po gruboziarnisty chleb. W produktach tych występują antyoksydanty, takie jak: witaminy A, C i E. Wpływają one ochronnie na naszą skórę, zapobiegając jej starzeniu się. Do sałatek natomiast zamiast ciężkich sosów i majonezu lepiej dodać oliwę z oliwek, która również wpływa zbawiennie na naszą cerę, poprawiając jej ukrwienie.
Na powstawanie zmarszczek wpływa także niedobór krzemu w naszym organizmie, który oprócz tego, że opóźnia starzenie ma również właściwości oczyszczające. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi od 20 do 30 mg. Jest to niewielka dawka, mimo to wiele osób cierpi na jego niedobór. Krzem znajdziemy głównie w skrzypie polnym, poziewniku, pokrzywie, w poziomkach i podbiale. Kolejnym źródłem krzemu są przetwory mleczne oraz mleko. Warto jest także, zamienić czerwone mięso, na owoce morza. W nich także występuje krzem oraz wiele cennych składników odmładzających naszą skórę m.in.: wysokowartościowe białko, cynk, witaminy z grupy B oraz wiele innych.
Należy również pamiętać o odpowiednim nawilżeniu skóry. Pijmy zatem minimum półtora litra niegazowanej oraz niesmakowej wody mineralnej na dzień. Systematyczne picie wody powoduje zdecydowaną poprawę elastyczności skóry!
Uważajmy na to, jak jemy i co jemy, a na pewno opóźnimy proces starzenia się naszej skóry, która przecież jest naszą wizytówką.