Każdy chce jak najdłużej czuć się i wyglądać młodo. Warto zastosować dietę, która sprawi, że dla nas czas będzie stał w miejscu
fit.pl
2010-01-06 00:00
Udostępnij
Dieta odmładzająca

Każdy chce jak najdłużej czuć się i wyglądać młodo. Nic dziwnego, bowiem młodość to witalność, siła, zdrowie. Aby zatrzymać czas stosujemy masę różnych kosmetyków. Warto jednak zastosować także dietę, która sprawi, że dla nas czas będzie stał w miejscu.

Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera, jest oparta głównie na sokach owocowo - warzywnych. Pozwala ona oczyścić, zregenerować i odtruć nasz organizm. Jest również przydatna przy odchudzaniu. Dzięki niej możemy zrzucić parę zbędnych kalorii.   Produkty, które będziemy spożywać w czasie diety, podzielone są na sześć grup: pierwsza to świeże soki owocowe, druga: świeże soki warzywne, np.: (marchwiowy, selerowy, pomidorowy, z kiszonej kapusty), trzecia to gorące napoje (rosół z samych jarzyn, napar z mięty, kawa bez cukru, słaba herbata bez cukru, z cytryną), kolejną są napoje mleczne: jogurt, maślanka, kefir, mleko, piątą świeże warzywa (marchew, pietruszka, szpinak, kiszona kapusta, papryka, brukselka, seler, cebula) ostatnia zaś: świeże owoce (pomarańcze, grejpfruty, jabłka, cytryny, wszystkie rodzaje jagód i borówek).  

Dzień 1

ŚNIADANIE: szklanka soku pomidorowego, kromka chleba chrupkiego, dwa plasterki podsmażonej chudej szynki, szklanka chudego mleka z drożdżami, 1 tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi.

OBIAD: smażony plasterek rostbefu, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu, dwie kromki chleba chrupkiego

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego z drożdżami piwnymi

KOLACJA: dwa jajka sadzone z duszonym szpinakiem, pieczone jabłko, herbata z cytryną  

Dzień 2

ŚNIADANIE: szklanka soku pomidorowego, jajko na miękko, dwie cienkie kromki ciemnego pieczywa, szklanka chudego mleka z dodatkiem łyżki drożdży piwnych. Tabletka witaminy C i 1 tabletka zawierająca sole mineralne

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów

OBIAD: szklanka soku z marchwi, 125 g chudego twarożku zmieszanego z drobno posiekaną natką pietruszki i odrobiną jogurtu, kromka chleba chrupkiego, filiżanka kawy z mlekiem z dodatkiem drożdży piwnych

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: plasterek smażonej wątróbki cielęcej, 100 g duszonego szpinaku (z mrożonek) lub połowa główki sałaty z sokiem cytrynowym

Dzień 3

ŚNIADANIE: szklanka soku pomarańczowego, dwie łyżki stołowe kiełków pszenicznych rozrobionych mlekiem i miodem. Tabletka witaminy C i 1 tabletka soli mineralnych

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów

OBIAD: 200 g chudego gotowanego drobiu, połowa główki sałaty z cytryną, szklanka chudego jogurtu

PODWIECZOREK: szklanka soku pomidorowego

KOLACJA: filiżanka rosołu na samych warzywach, 200 g gotowanej ryby, trzy duszone pomidory

Dzień 4

ŚNIADANIE: 1 pomarańcza, jajko smażone na chudym boczku, kromka chleba żytniego, filiżanka chudego mleka z drożdżami piwnymi, 1 pastylka witaminy C i 1 pastylka z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi

OBIAD: jajecznica z dwóch jaj, sałatka z pomidorów bez oleju, 1 kawałek chleba chrupkiego, herbata z cytryną lub kawa z mlekiem

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: dosyć gruby plasterek smażonego steku, pół główki sałaty z cytryną, szklanka jogurtu z rozdrobnionymi truskawkami (z mrożonek)  

Dzień 5

ŚNIADANIE: szklanka soku pomarańczowego, jajko na miękko, dwa kawałki chleba chrupkiego, szklanka kawy z mlekiem z dodatkiem drożdży piwnych, 1 tabletka witaminy C i 1 soli mineralnych

II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi

OBIAD: szklanka soku pomidorowego, plasterek smażonej cielęcej wątróbki, cienka kromka razowego chleba, pieczone jabłko, filiżanka czarnej kawy

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego z drożdżami piwnymi

KOLACJA: 125 g tatara przyprawionego drobno usiekaną cebulką, żółtkiem i zieloną papryką, jedna grzanka, herbata z cytryną

Dzień 6

ŚNIADANIE: jedna pomarańcza, trzy plasterki chudego smażonego boczku, dwa płatki chleba chrupkiego, szklanka mleka z drożdżami piwnymi. Jedna tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów lub chudego jogurtu

OBIAD: dwa jajka na twardo, szklanka soku pomidorowego z 1 łyżką drożdży piwnych, filiżanka kawy z mlekiem

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: filiżanka bulionu bez tłuszczu, jeden strąk papryki faszerowanej chudym mielonym mięsem, jedno pieczone jabłko, dwie łyżki chudego twarożku z drobno usiekanym szczypiorkiem, filiżanka herbaty z sokiem cytrynowym

Dzień 7

ŚNIADANIE: pół grejpfruta, trzy łyżki płatków owsianych, rozmieszanych z mlekiem, z dodatkiem utartego jabłka i kilku posiekanych orzechów. Filiżanka gorącej kawy z mlekiem. 1 tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów lub chudego jogurtu

OBIAD: pół smażonego kurczęcia, jedna grzanka, sałata bez oleju, herbata z cytryną

KOLACJA: szklanka soku pomidorowego, 125 g chudej kiełbasy na gorąco, pół główki sałaty z cytryną  

Dzień 8

ŚNIADANIE: pół grejpfruta, jedno jajko sadzone, dwa sucharki, szklanka mleka lub kawy z mlekiem z dodatkiem jednej łyżki drożdży piwnych. Jedna pastylka witaminy C i jedna zawierająca sole mineralne

II ŚNIADANIE: szklanka chudego jogurtu lub soku z selerów

OBIAD: jeden pomidor, omlet z dwóch jaj, szklanka jogurtu lub mleka z drożdżami piwnymi

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: smażony stek, zielona fasolka duszona bez tłuszczu lub zielona sałata przyprawiona sokiem cytrynowym

Dzień 9 ŚNIADANIE: szklanka soku pomidorowego, 5 dag szynki, cienka kromka chleba razowego, szklanka chudego mleka lub kawy z mlekiem z drożdżami piwnymi, 1 tabletka witaminy C i jedna soli mineralnych II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów OBIAD: pomarańcza, sałatka z drobiu bez oliwy, zielona sałata, kromka razowego chleba, herbata z cytryną PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego KOLACJA: filiżanka chudego bulionu, 200 g gotowanej ryby, dwa duszone pomidory, szklanka mleka  

Dzień 10 

ŚNIADANIE: pół grejpfruta, dwa kawałki chleba chrupkiego, 1 łyżka miodu, szklanka mleka z drożdżami piwnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów lub pomidorów

OBIAD: 125 g smażonego siekanego mięsa, kromka chleba żytniego, filiżanka sałatki owocowej, herbata z cytryną

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego z drożdżami

KOLACJA: filiżanka chudego bulionu, kawałek chudego gotowanego mięsa wołowego, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu z rozdrobnionymi truskawkami lub jagodami (z mrożonek)   Produkty z różnych grup wolno łączyć wyłącznie w sposób podany w diecie i nie wolno ich zamieniać. Jeżeli świeże warzywa są akurat niedostępne, trzeba zastąpić je mrożonkami.