Każdy chce jak najdłużej czuć się i wyglądać młodo. Warto zastosować dietę, która sprawi, że dla nas czas będzie stał w miejscu
fit.pl
2010-01-06 00:00
Udostępnij
Dieta odmładzająca

Każdy chce jak najdłużej czuć się i wyglądać młodo. Nic dziwnego, bowiem młodość to witalność, siła, zdrowie. Aby zatrzymać czas stosujemy masę różnych kosmetyków. Warto jednak zastosować także dietę, która sprawi, że dla nas czas będzie stał w miejscu.

Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera, jest oparta głównie na sokach owocowo - warzywnych. Pozwala ona oczyścić, zregenerować i odtruć nasz organizm. Jest również przydatna przy odchudzaniu. Dzięki niej możemy zrzucić parę zbędnych kalorii.   Produkty, które będziemy spożywać w czasie diety, podzielone są na sześć grup: pierwsza to świeże soki owocowe, druga: świeże soki warzywne, np.: (marchwiowy, selerowy, pomidorowy, z kiszonej kapusty), trzecia to gorące napoje (rosół z samych jarzyn, napar z mięty, kawa bez cukru, słaba herbata bez cukru, z cytryną), kolejną są napoje mleczne: jogurt, maślanka, kefir, mleko, piątą świeże warzywa (marchew, pietruszka, szpinak, kiszona kapusta, papryka, brukselka, seler, cebula) ostatnia zaś: świeże owoce (pomarańcze, grejpfruty, jabłka, cytryny, wszystkie rodzaje jagód i borówek).  

Dzień 1

ŚNIADANIE: szklanka soku pomidorowego, kromka chleba chrupkiego, dwa plasterki podsmażonej chudej szynki, szklanka chudego mleka z drożdżami, 1 tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi.

OBIAD: smażony plasterek rostbefu, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu, dwie kromki chleba chrupkiego

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego z drożdżami piwnymi

KOLACJA: dwa jajka sadzone z duszonym szpinakiem, pieczone jabłko, herbata z cytryną  

Dzień 2

ŚNIADANIE: szklanka soku pomidorowego, jajko na miękko, dwie cienkie kromki ciemnego pieczywa, szklanka chudego mleka z dodatkiem łyżki drożdży piwnych. Tabletka witaminy C i 1 tabletka zawierająca sole mineralne

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów

OBIAD: szklanka soku z marchwi, 125 g chudego twarożku zmieszanego z drobno posiekaną natką pietruszki i odrobiną jogurtu, kromka chleba chrupkiego, filiżanka kawy z mlekiem z dodatkiem drożdży piwnych

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: plasterek smażonej wątróbki cielęcej, 100 g duszonego szpinaku (z mrożonek) lub połowa główki sałaty z sokiem cytrynowym

Dzień 3

ŚNIADANIE: szklanka soku pomarańczowego, dwie łyżki stołowe kiełków pszenicznych rozrobionych mlekiem i miodem. Tabletka witaminy C i 1 tabletka soli mineralnych

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów

OBIAD: 200 g chudego gotowanego drobiu, połowa główki sałaty z cytryną, szklanka chudego jogurtu

PODWIECZOREK: szklanka soku pomidorowego

KOLACJA: filiżanka rosołu na samych warzywach, 200 g gotowanej ryby, trzy duszone pomidory

Dzień 4

ŚNIADANIE: 1 pomarańcza, jajko smażone na chudym boczku, kromka chleba żytniego, filiżanka chudego mleka z drożdżami piwnymi, 1 pastylka witaminy C i 1 pastylka z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi

OBIAD: jajecznica z dwóch jaj, sałatka z pomidorów bez oleju, 1 kawałek chleba chrupkiego, herbata z cytryną lub kawa z mlekiem

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: dosyć gruby plasterek smażonego steku, pół główki sałaty z cytryną, szklanka jogurtu z rozdrobnionymi truskawkami (z mrożonek)  

Dzień 5

ŚNIADANIE: szklanka soku pomarańczowego, jajko na miękko, dwa kawałki chleba chrupkiego, szklanka kawy z mlekiem z dodatkiem drożdży piwnych, 1 tabletka witaminy C i 1 soli mineralnych

II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi

OBIAD: szklanka soku pomidorowego, plasterek smażonej cielęcej wątróbki, cienka kromka razowego chleba, pieczone jabłko, filiżanka czarnej kawy

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego z drożdżami piwnymi

KOLACJA: 125 g tatara przyprawionego drobno usiekaną cebulką, żółtkiem i zieloną papryką, jedna grzanka, herbata z cytryną

Dzień 6

ŚNIADANIE: jedna pomarańcza, trzy plasterki chudego smażonego boczku, dwa płatki chleba chrupkiego, szklanka mleka z drożdżami piwnymi. Jedna tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów lub chudego jogurtu

OBIAD: dwa jajka na twardo, szklanka soku pomidorowego z 1 łyżką drożdży piwnych, filiżanka kawy z mlekiem

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: filiżanka bulionu bez tłuszczu, jeden strąk papryki faszerowanej chudym mielonym mięsem, jedno pieczone jabłko, dwie łyżki chudego twarożku z drobno usiekanym szczypiorkiem, filiżanka herbaty z sokiem cytrynowym

Dzień 7

ŚNIADANIE: pół grejpfruta, trzy łyżki płatków owsianych, rozmieszanych z mlekiem, z dodatkiem utartego jabłka i kilku posiekanych orzechów. Filiżanka gorącej kawy z mlekiem. 1 tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów lub chudego jogurtu

OBIAD: pół smażonego kurczęcia, jedna grzanka, sałata bez oleju, herbata z cytryną

KOLACJA: szklanka soku pomidorowego, 125 g chudej kiełbasy na gorąco, pół główki sałaty z cytryną  

Dzień 8

ŚNIADANIE: pół grejpfruta, jedno jajko sadzone, dwa sucharki, szklanka mleka lub kawy z mlekiem z dodatkiem jednej łyżki drożdży piwnych. Jedna pastylka witaminy C i jedna zawierająca sole mineralne

II ŚNIADANIE: szklanka chudego jogurtu lub soku z selerów

OBIAD: jeden pomidor, omlet z dwóch jaj, szklanka jogurtu lub mleka z drożdżami piwnymi

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego

KOLACJA: smażony stek, zielona fasolka duszona bez tłuszczu lub zielona sałata przyprawiona sokiem cytrynowym

Dzień 9 ŚNIADANIE: szklanka soku pomidorowego, 5 dag szynki, cienka kromka chleba razowego, szklanka chudego mleka lub kawy z mlekiem z drożdżami piwnymi, 1 tabletka witaminy C i jedna soli mineralnych II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów OBIAD: pomarańcza, sałatka z drobiu bez oliwy, zielona sałata, kromka razowego chleba, herbata z cytryną PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego KOLACJA: filiżanka chudego bulionu, 200 g gotowanej ryby, dwa duszone pomidory, szklanka mleka  

Dzień 10 

ŚNIADANIE: pół grejpfruta, dwa kawałki chleba chrupkiego, 1 łyżka miodu, szklanka mleka z drożdżami piwnymi

II ŚNIADANIE: szklanka soku z selerów lub pomidorów

OBIAD: 125 g smażonego siekanego mięsa, kromka chleba żytniego, filiżanka sałatki owocowej, herbata z cytryną

PODWIECZOREK: szklanka soku jarzynowego z drożdżami

KOLACJA: filiżanka chudego bulionu, kawałek chudego gotowanego mięsa wołowego, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu z rozdrobnionymi truskawkami lub jagodami (z mrożonek)   Produkty z różnych grup wolno łączyć wyłącznie w sposób podany w diecie i nie wolno ich zamieniać. Jeżeli świeże warzywa są akurat niedostępne, trzeba zastąpić je mrożonkami.  

Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.