Niewątpliwie zła dieta nie jest jedyną przyczyną powodującą występowanie uciążliwych krostek na twarzy. Jednak zmiana jej na lepsze może pomóc naszemu organizmowi, przyczyniając się nie tylko do poprawy naszej skóry, ale również do osiągnięcia odpowiedniej sylwetki.
Dieta przeciwtrądzikowa wymaga rezygnacji z wielu przekąsek, przypraw i napojów. Co należy wybierać? Produkty zdrowe i lekkostrawne, które pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Z diety należy wyrzucić: potrawy wysokoprzetworzone, czyli te zawierające sztuczne sztuczne barwniki i aromaty oraz konserwanty (kolorowe napoje gazowane, słodycze). Równocześnie należy ograniczyć również tłuszcze zwierzęce, potrawy smażone, masło, tłuste ser. Niektórzy uważają, że przyczyną trądziku może być spożywanie produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce. Czasem obserwuje się zaostrzenie objawów trądziku przy diecie, która jest bogata w mleko i produkty mleczne. Niezbędne jest także ograniczenie lub wyeliminowanie z diety kawy, czekolady, alkoholu, kakao i chałwy.
Unikać także należy wszelkich fast foodów (skóra osoby, która często stołuje się w tego typu barach zdradza wszystko), ale także słodyczy.
Szkodliwe jest również oddziaływanie tytoniu i to zarówno czynne, jak i bierne.
Osoby, które borykają się z problemami z trądzikiem, powinny zjadać dużo pokarmów bogatych w cynk (zarodki pszenne, przetwory zbożowe z pełnego przemiału, orzeszki ziemne, warzywa strączkowe, wątroba, mięso indyka. Dieta powinna również zawierać dużo produktów bogatych w beta-karoten (marchew, brzoskwinie, brokuły), witaminę E (oleje roślinne, pomidory, orzechy, migdały) oraz witaminę C (świeże warzywa i owoce). Oczyszczająco na organizm działa także błonnik (otręby, kasze, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste). Dobry efekt przynosi tez regularne picie poprawiających przemianę materii ziołowych herbat z fiołka trójbarwnego, mniszka pospolitego, pokrzywy i skrzypu polnego. Herbatę z fiołka zaleca się pić przez wiele tygodni.
www.fit.pl