Dieta przed treningiem
Ćwiczenia fizyczne wytrącają organizm z równowagi, przyspieszają liczne procesy fizjologiczne, w tym budowę mięśni. Spożycie przed treningiem posiłku bogatego w węglowodany (czyli cukry proste, złożone i sacharydy) dostarczy ciału niezbędnej energii. Aby trening był efektywny powinniśmy zjeść posiłek maksymalnie 2 godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń. Wówczas wartości odżywcze w nim zawarte wpłyną na poziom glikogenu mięśniowego i przygotują organizm do wysiłku. Jeśli zjemy posiłek bezpośrednio przed treningiem zwiększy się poziom insuliny wydzielanej przez trzustkę, co może powodować hipoglikemię i wczesne zmęczenie.
Największą porcję energii potrzebnej podczas wysiłku fizycznego dostarczają węglowodany złożone. Zanim pójdziemy na siłownię czy do klubu fitness warto więc zjeść kasze, makaron, płatki zbożowe, pieczywo, rośliny strączkowe, warzywa korzeniowe, owoce lub wypić sok.
Drugim ważnym składnikiem odżywczym jest białko. To ono jest głównym budulcem mięśni. Jeśli chcemy więc utrzymać stałą masę lub ją rozbudować, w diecie nie może zabraknąć białka. Podczas ćwiczeń wzrasta metabolizm, co sprawia, że zapotrzebowanie na białko zwiększa się nawet o 50%, zwłaszcza jeśli jest to trening siłowy czy szybkościowy. Ćwicząc regularnie do diety warto włączyć chude produkty mleczne: twaróg, mleko, jogurt, chude mięso i ryby, jaja, soję, warzywa strączkowe. Dobrym pomysłem jest wypicie mleka proteinowego np. Bakoma Benefit Sport. W 250 g butelce znajdziemy wysoką zawartość białka (10g/100g) oraz 0% tłuszczu. Dodatkowo w napoju odnajdziemy bogactwo 12 witamin: A, B6, B12, C, D, E, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy, niacyna oraz 7 składników mineralnych takich jak: wapń, chlor, jod, żelazo, fosfor, potas i cynk. Bakoma Benefit Sport dostępna jest w 3 smakach: czekoladowym, waniliowym i truskawkowym. Pomaga budować masę mięśniową oraz uzupełnia organizm o witaminy i minerały, przyczyniając się do lepszej kondycji. Poza węglowodanami oraz białkiem przed treningiem warto także w swoim menu uwzględnić oleje roślinne, orzechy, pestki słonecznika, dyni. Produkty te poza tłuszczem posiadają sporo witamin i minerałów.
A czego unikać? Przede wszystkim ciężkostrawnych potraw, smażonych na głębokim tłuszczu oraz warzyw kapustnych (kapusta, brokuł, kalafior), które mogą powodować gazy i zaparcia.
Dieta potreningowa
Podczas treningu tracimy zbędne kalorie, ale także witaminy: B1 i B2, które biorą udział w utlenianiu węglowodanów, witaminy antyoksydacyjne A, C, E oraz beta-karoten, które walczą z wolnymi rodnikami powstającymi podczas szybszego oddychania. Wraz z potem organizm traci także wiele składników mineralnych: sód, który przyspiesza wchłanianie wody oraz wapń i magnez, które wpływają pozytywnie na regenerację mięśni i przyspieszają proces odnowy biologicznej. Niezbędne jest więc ich niezwłoczne uzupełnienie. Pamiętać także należy o odpowiedniej ilości płynów. Odwodnienie organizmu wpływa bowiem negatywnie na wydolność fizyczną i zwiększa uczucie zmęczenia. Po treningu powinniśmy odczekać pół godziny zanim coś zjemy. A zjeść powinniśmy posiłki zawierające takie składniki, jakie organizm stracił podczas wysiłku. Aby przyspieszyć budowę i regenerację mięśni bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi sporej ilości białka. Tu także sprawdzi się mleko proteinowe Bakoma Benefit Sport. Dostarczy organizmowi potrzebnego do regeneracji białka, jednocześnie uzupełniając witaminy i minerały utracone podczas wysiłku fizycznego. Poręczna butelka zmieści się łatwo do torby dzięki czemu będziesz mieć pod ręką gotowy pełnowartościowy posiłek. Pot wylany podczas ćwiczeń nie pójdzie na marne a upragniona sylwetka będzie łatwiejsza do osiągnięcia.
Niezależnie od rodzaju wykonywanych treningów nie będzie on skuteczny jeśli nie zadbamy o właściwą dietę przed i po nim. Pamiętajmy, aby przed ćwiczeniami dostarczyć organizmowi energii natomiast po wysiłku pozwolić mu się zregenerować. Wówczas mamy pewność, że wraz z utratą kilogramów nie utracimy zdrowia.