Dla dbających o ładną sylwetkę

Aby osiągnąć sprężystość ciała nie wystarczy wyczerpujący wysiłek fizyczny, wyciskający ostatnie poty. Bez prawidłowego odżywiania nawet najlepszy trening nie da oczekiwanych rezultatów.
fit.pl
2011-01-19 00:00
Udostępnij
Dla dbających o ładną sylwetkę
dietp2Możesz ukształtować figurę według swojego upodobania

Nie wielu zdaje sobie sprawę, iż na jędrne pośladki składają się głównie mięśnie (gluteus maximus). Jeśli chcesz aktywnie wpłynąć na wygląd swojej sylwetki, jest to możliwe jedynie poprzez zmianę budowy tkanki mięśniowej. Cel ten osiągniesz najszybciej stosując trening siłowy oraz optymalnie dostosowane do niego odżywianie. Powinno ono być ubogie w tłuszcz i mało kaloryczne, aby ładnie wyrzeźbione mięśnie nie skrywały się pod nieestetycznie wyglądającymi pokładami tłuszczu. Jeśli chcemy umożliwić mięśniom prawidłową budowę, należy dostarczyć im odpowiednie ilości wysokowartościowego białka, witamin, substancji mineralnych oraz węglowodanów

Ostrożnie z intensywnym treningiem

Nie obawiaj się zbyt dużego przyrostu masy mięśniowej. Proces ten możesz w prosty sposób regulować. Jeśli ograniczysz czas trwania treningu, nastąpi natychmiastowe zmniejszenie masy mięśniowej. Pewne partie mięśni Reagują na trening szybciej niż inne. Zależy to od indywidualnych cech genetycznych. Dla uzyskania wyważonych proporcji nie powinno się w czasie ćwiczeń kłaść największego nacisku na te partie mięśni, które najszybciej reagują na trening. W imię estetyki należy zachować nieco dyscypliny, nawet jeśli trening sprawia ogromną przyjemność. Przyjrzyj się sobie krytycznie w lustrze i staraj się w trakcie ćwiczeń położyć nacisk na te miejsca, w których widzisz swoje największe słabości. Nie zapomnij przy okazji o prawidłowym odżywianiu.

Aby osiągnąć sprężystość ciała nie wystarczy wyczerpujący wysiłek fizyczny, wyciskający ostatnie poty. Bez prawidłowego odżywiania nawet najlepszy trening nie da oczekiwanych rezultatów. Należy spożywać wystarczającą ilość białka (1,5 - g na kilogram wagi ciała), kompleksy węglowodanowe i możliwie mało tłuszczu.


www.fit.pl