W świetle rosnącej świadomości i liczby badań, eksperci ds. żywienia przeglądają spożycie węglowodanów (cukrów) z warzyw, owoców i soków. Dostępne badania jednoznacznie wskazują, że węglowodany z tych źródeł nie tylko są korzystne, ale również dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Warto pamiętać, że, podobnie jak białka i tłuszcze, węglowodany są kluczowym makroskładnikiem w zróżnicowanej diecie.
W owocach, warzywach i sokach znajdziemy naturalnie występujące cukry, głównie glukozę, fruktozę i sacharozę. Nadmiar cukru, podobnie jak innych składników, może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego dieta powinna być zrównoważona i różnorodna, dostarczając wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich ilościach i proporcjach. Równocześnie ważne jest monitorowanie dziennego bilansu energetycznego i unikanie przekraczania zalecanej dziennej dawki.
Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że cukry pochodzące z warzyw, owoców i soków oddziałują na organizm inaczej niż te pochodzące z słodyczy czy napojów słodzonych. Węglowodany są istotnym elementem prawidłowej diety, dostarczając energii i istotnych składników odżywczych.
Owoce, warzywa i soki są nie tylko źródłem energii, ale także bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Warto pamiętać o zrównoważonej diecie, unikając nadmiernego spożycia cukru czy innych składników. Badania sugerują, że soki mogą mieć podobne korzystne działanie na zdrowie jak surowe owoce i warzywa.
Często pojawiające się wątpliwości dotyczące spożywania owoców i soków wynikają z nieprecyzyjnych opinii. Owoce i soki są kaloryczne ze względu na naturalnie występujące cukry, ale mogą być spożywane nawet w diecie redukcyjnej, biorąc pod uwagę ich wartość kaloryczną. W produkcji soków owocowych nie dodaje się cukru zgodnie z przepisami Unii Europejskiej.
W codziennej diecie powinno się znaleźć miejsce zarówno na owoce, warzywa, jak i soki. Zalecane dzienne spożycie to minimum 400 g warzyw i owoców, gdzie jedna z pięciu porcji może być zastąpiona szklanką soku. Badania naukowe potwierdzają, że soki zawierają więcej dobroczynnych polifenoli niż całe owoce czy warzywa, co wynika z wykorzystania skórek i pestek w procesie produkcji.
Wnioski z badań wskazują, że naturalny cukr zawarty w owocach, warzywach i sokach nie ma istotnego negatywnego wpływu na kontrolę glikemii u osób bez zaburzeń trzustki. Wartość odżywcza owoców, warzyw i soków sprawia, że są one cennym źródłem korzystnych składników i powinny znaleźć się w zrównoważonej diecie, dostosowanej do indywidualnych potrzeb.